Direct naar artikelinhoud

Canadese man heeft 148 kinderen bij 24 vrouwen

Winston Blackmore met zes van zijn dochters en enkele kleinkinderen.Beeld ap

Een Canadese rechtbank heeft twee sekteleiders die zich hadden afgescheiden van de Mormoonse kerk, veroordeeld voor polygamie. De autoriteiten probeerden Winston Blackmore en James Oler al jaren veroordeeld te krijgen, maar dat was lastig omdat hun daden onder de vrijheid van godsdienst vielen.

Beide mannen komen uit gezinnen met één vader en meerdere vrouwen, waarin de dochters worden opgevoed in de overtuiging dat het Gods wil is dat zij hun vaders en toekomstige echtgenoten gehoorzamen. In 2011 oordeelde het hooggerechtshof echter dat de wetten die polygamie verbieden, belangrijker waren dan religieuze vrijheid.

De 61-jarige voormalige bisschop Blackmore was tussen 1990 en 2014 met 24 vrouwen getrouwd en zou 148 kinderen hebben. De 53-jarige Oler zou tussen 1993 en 2009 met vijf vrouwen een huwelijkse relatie hebben gehad. Onduidelijk is hoeveel kinderen hij heeft. Een van de getuigen in de zaak is een zus van Oler, die op 18-jarige leeftijd tot een huwelijk werd gedwongen met Winston Blackmore. Zij verliet hem na zeven kinderen en 27 jaar huwelijk.

James Oler zou vijf vrouwen hebben en een onbekend aantal kinderen.Beeld reuters

Nederzetting

Blackmore en Oler noemden zich lange tijd bisschop van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, maar nadat die kerk polygamie had afgezworen keerden Blackmore en de zijnen de kerk de rug terug en begonnen ze een nederzetting in het dorp Bountiful.

Blackmore heeft aangekondigd tegen zijn veroordeling in beroep te zullen gaan. Volgens hem is het verbod op polygamie strijdig met de in de Canadese grondwet vastgelegde vrijheid van godsdienst en zal hij dat blijven aanvechten.

Beide mannen mogen hun straf tegen betaling van een borgsom in vrijheid afwachten. Volgens een woordvoerder van de rechtbank staat er maximaal vijf jaar celstraf op polygamie.