Direct naar artikelinhoud

Hoe zal de popwereld reageren op de aanslag in Manchester?

Hoe reageert de popwereld na de aanslag van maandagavond in Manchester, bij een concerthal met tienduizenden popfans? Wat doen de podia en megaconcertzalen, en wat zijn de plannen van al die momenteel rondtoerende bands en artiesten?

Politiemannen surveilleren rondom het stadion waar de aanslag plaatsvond.Beeld anp

De komende dagen zal blijken of concertzalen maatregelen nemen en welke bands hun lopende concertreeksen onderbreken of afgelasten. Maar de gevolgen laten zich, triest genoeg, ook deels voorspellen, omdat er natuurlijk een recent voorbeeld valt aan te halen.

Op 13 november 2015 werden 89 concertgangers vermoord in de Parijse zaal Bataclan, waar op dat moment de Amerikaanse band Eagles of Death Metal speelde. Het was voor het eerst dat bij de huidige golf van terroristisch geweld een popconcert onder vuur werd genomen, en de gevolgen voor de popmuziek waren dan ook groot.

De dagen direct na de aanslagen werden uiteraard alle concerten in Parijs afgelast, inclusief een concert van U2 dat daags na het concert van de Eagles of Death Metal zou plaatsvinden in de Accorhotels Arena. U2 beloofde de popwereld toen wel dat de band zo snel mogelijk zou terugkeren naar Parijs, omdat 'angst nooit mocht regeren'. De band hield zich aan die belofte: drie weken na het bloedbad in de Bataclan speelde U2 in Parijs. Dit terwijl de nasleep van de Parijse aanslagen nog volop merkbaar was in de concertbranche.

Een minuut stilte voorafgaand aan de training van Manchester United. De Engelse grootmacht treedt woensdag aan tegen Ajax in de finale van de Europa League.Beeld anp

Afgelast

Tot in de Verenigde Staten werden grote shows afgelast. De band Coldplay liet een optreden in Los Angeles niet doorgaan. Veel Amerikaanse bands, zoals bijvoorbeeld de Foo Fighters, zegden al hun Europese concerten af. En tot ver in 2016 waren de afgelastingen in het Europese concertcircuit merkbaar. En vielen ook de maatregelen op die vooral Amerikaanse bands afdwongen bij de concertorganisaties. Sommige bands of artiesten vroegen de podia waar ze optraden, extra tassencontroles uit te voeren, of het meevoeren van tassen zelfs te verbieden. En ineens werden concertkaarten 'op naam' verkocht, waarbij iedere bezoeker zich bij het betreden van de concertzaal moest identificeren.

In Nederland namen concertorganisaties, podia en festivals ook uit zichzelf maatregelen. Wat de 'extra veiligheidsmaatregelen' precies behelsden, werd zoals gebruikelijk niet bekendgemaakt, maar bezoekers van de Ziggo Dome moesten ineens langs metaaldetectiepoorten. Bij popfestivals werd veel strenger dan voorheen gefouilleerd en in bagage gekeken. Onduidelijk bleef of er bijvoorbeeld gewapende agenten paraat stonden, om tijdens een eventuele aanslag in te kunnen grijpen.

Dit keer neemt de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) geen extra maatregelen.

In Nederland geen extra maatregelen

De Vereniging Nederlandse Poppodia en - Festivals (VNPF) laat weten dat de Nederlandse poppodia voorlopig geen extra maatregelen zullen nemen naar aanleiding van de aanslag in Manchester. 'Er is nog weinig informatie beschikbaar om de situatie goed te kunnen duiden. Vooralsnog is er geen indicatie dat er een specifieke dreiging is die zich ook op Nederland richt. Er is derhalve geen reden om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen', staat in een verklaring.

Extra maatregelen

Maar in de loop van 2016 en dit jaar leken de extra maatregelen weg te ebben. De verwachting is dat ze na het drama in Manchester weer zullen terugkeren. Vandaag liet de concertorganisator Mojo al weten opnieuw naar het veiligheidsprotocol te kijken. En het Amsterdamse poppodium Paradiso verklaarde dat 'de beveiliging altijd alert is en voortdurend wordt aangescherpt', en dat 'schokkende gebeurtenissen als deze daarbij een belangrijke rol spelen'.

Grote Amerikaanse shows zoals die van bijvoorbeeld Kiss, morgen in de Rotterdamse Ahoy', gaan vooralsnog door. De band Take That liet dinsdagmiddag weten dat hun show in Liverpool is afgelast. Een show van The Simple Minds in Manchester gaat volgens een tweetbericht van de band gewoon door. Voor veel afzeggingen is het zo kort na de aanslag bij het concert van Ariana Grande misschien ook nog wat te vroeg. Dinsdag lieten honderden artiesten wereldwijd vooral weten geschokt te zijn en mee te leven met de slachtoffers.

Het lijkt voor Amerikaanse bands wel steeds minder aantrekkelijk te worden door Europa te toeren. Amerikaanse vakantiegangers houden bij het boeken van hun reis al rekening met aanslagen in Europa, en zij weten dat voor landen als Duitsland, Frankrijk, België, Rusland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk een 'hoog risico op aanslagen' bestaat. Rondtoerende bandjes hebben niet alleen te maken met concertzalen, waar in Europa kennelijk aanslagen op worden gepleegd, maar moeten ook om de paar dagen met een hele entourage langs potentiële terreurdoelwitten als luchthavens. Dat is voor artiesten, zeker na de aanslagen in Parijs en Manchester, geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Meer lezen?

Mojo Concerts vraagt zich af: tot hoe ver buiten de concertzaal is organisator verantwoordelijk voor bezoekers? (+)

Liveblog
Aan het einde van een concert van zangeres Ariana Grande in stadion Manchester Arena heeft maandagavond rond 22.35 (lokale tijd) een zelfmoordaanslag plaatsgevonden. Hierbij vielen zeker 22 doden en 59 gewonden. Lees hier alle ontwikkelingen in het liveblog van de Volkskrant.