IS eist aanslag in Manchester op, maar er blijft twijfel bestaan

Terreurgroep IS heeft de zelfmoordaanslag in Manchester opgeëist. Bij de aanslag in de Manchester Arena kwamen zeker 22 mensen om het leven. Toch houden veiligheids- en terreurexperts nog een slag om de arm. Volgens Steve Hewitt van de Universiteit van Birmingham is het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken.

De terreurorganisatie eiste de aanslag iets over twee uur vanmiddag op via Amaq, wat beschouwd wordt als het "persagentschap" van IS.

Doorgaans eist IS aanslagen op via Amaq, maar het is op zich nog geen bewijs of IS de aanslag ook voorbereid heeft. Soms gaat het om iemand die op eigen houtje in in een kleine groep aanslagen uitvoert omdat die geïnspireerd is door IS. Het is ook niet ongebruikelijk dat terreurgroepen elkaars aanslagen opeisen.

In het bericht spreekt IS over "één soldaat van het kalifaat", dus een terrorist, die verschillende bommen geplaatst heeft maar dat kan uiteraard ook een rookgordijn zijn om anderen af te schermen. 

IS spreekt in het bericht over "een schaamteloze concert arena" waar "30 kruisvaarders" gedood zouden zijn. Er is geen sprake over kinderen of tieners. Volgens IS gaat het om een wraakactie voor wat "kruisvaarders" begaan in de moslimwereld en is het de bedoeling om de "mushrikin" angst aan te jagen. "Mushrikin" worden door moslims beschouwd als mensen die nog iets anders dan Allah, idolen of andere goden, aanbidden en kan vertaald worden als "afgodenaanbidders" of "idolenaanbidders".

Is de terrorist nog op vrije voeten?

Uit de mededeling van Amaq onthouden we dat een terrorist erin "geslaagd is om bommen te plaatsen" in de Manchester Arena. Daaruit kunnen we afleiden dat het niet gaat om een zelfmoordterrorist, zoals de Britse politie vermoedt. 

Volgens Rukmini Callimachi, een correspondente van The New York Times die gespecialiseerd is in moslimterrorisme, spreekt IS dus niet over een "martelaar", wat impliceert dat de terrorist ontkomen is en dus nog rondhangt in Manchester. Ze vindt het nog opvallend dat IS doorgaans de dood van eigen militanten als glorie beschouwt en het voorgaande dus enigszins ingaat tegen de gewoonte. 

Steve Hewitt, veiligheids- en terreurexpert aan de Universiteit van Birmingham, vindt het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken. "De échte vraag is of de aanslag door Is kan zijn georganiseerd", zegt hij in "Terzake". "Dit was toch wel gesofistikeerder dan wat enkele weken geleden in Londen is gebeurd."

"Een bom moet ergens zijn gemaakt en je moet er ook enige expertise voor hebben", aldus Hewitt. "Dat kán erop wijzen dat het hier gaat over iemand die niet alleen handelde."

Meest gelezen