Direct naar artikelinhoud

Twee leden van Trekt Uw Plant mogen gevangenis verlaten

Komiek Manu Moreau wordt vandaag vrijgelaten.

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft twee leden van de vzw Trekt Uw Plant vandaag vrijgelaten. Het gaat om voorzitster Els V. en stand-up comedian Manu Moreau. Zij waren in beroep gegaan tegen de bevestiging van hun aanhouding door de raadkamer, twee weken geleden. Een derde aangehouden lid, kweker Francesco S., deed dat niet en blijft dus in de cel.

Het Antwerpse gerecht voert een onderzoek naar de werking en de financiering van Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club van België die in 2006 werd opgericht. De vzw telt enkele honderden leden die 25 euro lidgeld betalen en in ruil één cannabisplant krijgen, die door kwekers verzorgd worden. De leden halen hun cannabis op een ruilbeurs op en betalen 7 euro per gram, hun bijdrage aan de verzorgings- en werkingskosten. 

Op 5 mei werden achttien huiszoekingen uitgevoerd, waarna voorzitster Els V., stand-up comedian Manu Moreau en kweker Francesco S. werden aangehouden voor het vervaardigen, verhandelen en bezitten van verdovende middelen in vereniging en witwassen.

Twee leden van Trekt Uw Plant mogen gevangenis verlaten

Geen winstbejag

De raadkamer bevestigde hun aanhouding twee weken geleden, een beslissing waartegen Els V. en Manu Moreau beroep aantekenden. "Mijns inziens zijn er geen strafbare feiten gepleegd", zegt advocaat Jos Vander Velpen, namens Els V. 

"Trekt Uw Plant houdt zich aan de ministeriële richtlijn van 2005 en is enkel gericht op het bezorgen van cannabis aan haar eigen leden. Van een georganiseerde drugshandel met het oog op een zo groot mogelijke winst is dus geen sprake."

"De vzw werd bovendien in 2008 en 2010 al vrijgesproken door het hof van beroep. Het openbaar ministerie trok toen niet naar het Hof van Cassatie en berustte dus in de vrijspraken. Aangezien Trekt Uw Plant nog steeds hetzelfde model hanteert als destijds, is het openbaar ministerie dus de enige die een andere interpretatie geeft aan de richtlijn van 2005. Ik ben blij dat de KI vandaag trouw is gebleven aan de twee eerdere uitspraken van datzelfde hof van beroep en mijn cliënte heeft vrijgelaten", aldus advocaat Vander Velpen. 

Aan de vrijlating van de twee Trekt Uw Plant-leden werden geen voorwaarden gekoppeld. Pechvogel in deze zaak is Francesco S. De kweker was als enige niet in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer en is volgens het Antwerpse parket nog steeds aangehouden.