Direct naar artikelinhoud
Kunstmatige intelligentie

Machine van Google verslaat beste Go-speler

Ke Jie verloor een spelletje Go van de supercomputer AlphaGo.

We beginnen er bijna aan gewend te raken, maar het is toch weer een volgende stap in de zegetocht van kunstmatige intelligentie: een nieuwe overwinning van een machine op een mens bij het denkspel Go. 

Nadat Google's AI-machine AlphaGo vorig jaar al de Koreaanse legende Lee Se-dol met 4-1 had verslagen, moet nu de nummer 1 Ke Jie eraan geloven. AlphaGo won de eerste wedstrijd in een serie van drie. Dat gebeurde met de kleinst mogelijke marge: een half punt.  

De 19-jarige Ke Jie is de huidige wereldkampioen in het oude Aziatische bordspel. Hij maakt in deze wedstrijd kans op ruim 1,3 miljoen euro prijzengeld. Donderdag en zaterdag krijgt hij nog een herkansing.

Complex

Tot vorig jaar werd Go aanzien als te complex voor machines. Bij het spel, waarbij spelers afwisselend witte en zwarte stenen op het bord moeten plaatsen, zijn veel meer combinaties mogelijk dan bij schaken. Het is daardoor onmogelijk voor een computer om alle mogelijke combinaties uit te rekenen. AlphaGo berekent daarom enkel de zetten die de tegenspeler waarschijnlijk zal spelen, en concentreert zich alleen daarop.

De software werd ontwikkeld door het Britse bedrijf DeepMind Technologies, dat in 2014 voor 400 miljoen Britse pond werd overgenomen door internetgigant Google. DeepMind voedde het programma met duizenden miljoenen combinaties uit wedstrijden van topspelers. AlphaGo ging daar dan mee aan de slag om miljoenen partijen met zichzelf te spelen, om zo de beste strategieën te leren.