Na 2 maanden Duterte al 2.000 drugsverdachten gedood: "Maar ik pleeg geen genocide"

Twee maanden na de eedaflegging van Rodrigo Duterte als president van de Filipijnen, zijn er in het land al bijna 2.000 drugsverdachten gedood zonder enige vorm van proces. Het was een politieke belofte van Duterte om de drugscriminaliteit hard aan te pakken, maar mensenrechtenorganisaties zijn erg bezorgd over de praktijk. Duterte wuift die kritiek weg en belooft verder te gaan met zijn strijd tegen de drugs.

Het is een hallucinant cijfer: in twee maanden tijd zijn er op de Filipijnen al ruim 2.000 drugdealers en -gebruikers gedood. Dat gebeurde veelal door de politie, aangestuurd door de president. En Duterte wil doorgaan. "Er komt geen onderbreking in mijn war on drugs. Er is een crisis in dit land en dat is drugs."

Duterte wil zelfs verder gaan. Hij belooft nu beloningen van tienduizenden dollars voor tips over politieagenten, corrupte ambtenaren en lokale politici die drugdealers een hand boven het hoofd zouden houden. Hij wil daarom de kritiek counteren over het feit dat vooral arme druggebruikers het doelwit zouden zijn van politieacties.

Dat er dagelijks tientallen verdachten worden gedood zonder enige vorm van proces, baart heel wat internationale organisaties ernstige zorgen. De Verenigde Staten dringen er bij de Filipijnse president op aan om zijn beleid in overeenstemming te brengen met de mensenrechten. Sommige mensenrechtenorganisaties spreken zelfs van een genocide.

"Genocide? Ik bestrijd criminelen. Ik heb geen kinderen gedood, ik heb geen vatenbommen gedropt zoals Assad en de idioten van IS en ik heb geen vrouwen in brand gestoken omdat ze weigerden seks te hebben", luidt het antwoord van Duterte op die kritiek. Volgens hem moeten politieagenten die drugsverdachten aanpakken geen schrik hebben om vervolgd te worden.

Like a puppet on a string

De antidrugspolitiek van Duterte neemt ook softere en meer ludieke gedaantes aan. Zo bezoekt de politie in de hoofdstad Manilla de scholen met een heuse poppenshow. Onder anderen president Duterte en politiechef Ronald dela Rosa hebben er hun eigen figuur. "Ik haat drugs. Gebruik geen drugs, want jullie zijn de hoop van het land", zegt de pop Duterte aan de kinderen. Voor de iets ouderen is er een mascotte die rondgaat op allerhande jongerenevents en er is ook een stripverhaal dat jongeren van de drugs moet houden.

De echte politiechef Ronald dela Rosa is echter iets minder zachtaardig dan zijn pop. Tijdens een toespraak zei hij aan enkele duizenden druggebruikers: "Als jullie jullie dealers kunnen doden, dood hen dan. Jullie mogen hen doden, want jullie zijn de slachtoffers. Ga naar hun huizen en steek ze in brand." Nadien verontschuldigde Dela Rosa zich evenwel voor die uitspraak.

Meest gelezen