Vergeet kunstmatig geproduceerde materialen als grafeen. Natuurlijke producten als hennep zijn de oplossing voor energie in de toekomst. Wetenschappers hebben gedemonstreerd dat je zeer efficiënte koolstofelektroden kan maken door simpelweg de bastvezels in hennep in twee fasen te verhitten.

De substantie die overblijft houdt net zo veel energie vast als grafeen, maar is veel goedkoper om te maken. Je gebruikt namelijk biologische restanten. Daarnaast is de stof veel toleranter voor extreme temperaturen. Het blijft werken wanneer het vriest, maar ook bij 95 graden Celsius.

En voor de wijsneuzen: we hebben het hier over hennep, niet over marihuana . Dus je wordt niet high bij het gebruik van een batterij.

Direct opladen
De impact is best groot. Momenteel wordt hennep uitvoerig getest voor zowel normale batterijen als supercondensatoren, die laatste laden nagenoeg direct op en nemen niet af. Daarom is het denkbaar dat de elektrische auto's van de toekomst en mobiele apparaten kunnen beschikken over betaalbare, op hennep gebaseerde accu's die binnen enkele seconden opladen.

De technologie is wellicht ook op andere gebieden bruikbaar als vervanger van grafeen, zoals in zonnecellen en aanraakschermen. De conceptfase is overigens al gepasseerd. Een klein Canadees bedrijf werkt aan de productie van hennepelektroden. De toename van productie in de Verenigde Staten is ook waarschijnlijk, omdat de legale teelt van hennep uitbreidt.

Als alles goed gaat is de kans groot dat over een tijdje je telefoon van energie wordt voorzien door dezelfde plant als waar je handtas van gemaakt is.