Instorting fabrieksgebouw in Bangladesh herdacht

© EPA

© AFP

© EPA

© AFP

© EPA

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Precies een jaar na de instorting van een groot fabrieksgebouw in Bangladesh hebben textielarbeiders op de plaats van het drama bloemenkransen neergelegd. Er kwamen toen meer dan duizend mensen om het leven.

evg

In Savar, een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka, kwamen donderdag duizenden mensen samen om de slachtoffers van de ramp te herdenken, en heel wat fabrieken in Savar hingen zwarte vlaggen uit.

Enkele honderden textielarbeiders blokkeerden in de buurt een hoofdweg en eisten dat de eigenaars van het gebouw en de fabriek eindelijk ter verantwoording zouden worden geroepen. Ze vroegen ook meer hulp voor de slachtoffers, vergoedingen voor de textielarbeiders en straffen voor de verantwoordelijken van de ramp. Ook de families van 140 arbeiders die nog steeds als vermist staan opgegeven, tekenden present. Zij vroegen dat de regering hen zou helpen bij het zoeken naar de lichamen.

Veiligheid

Bij de instorting van het Rana Plaza, dat acht verdiepingen hoog was, kwamen op 24 april 2013 meer dan 1.100 mensen om het leven en raakten 2.500 anderen gewond. Het gaat om het zwaarste fabrieksongeval in de geschiedenis van Bangladesh. Het drama bracht de lamentabele werkomstandigheden in de duizenden textielateliers in Bangladesh onder de internationale aandacht en zette de westerse bedrijven onder druk om veiligheidsinspecties uit te voeren op de lokale werkvloeren. Een ander gevolg was dat het minimumloon van de arbeiders werd opgetrokken.

De arbeidersorganisatie Sramik Sanghati heeft de regering gevraagd 24 april uit te roepen tot de dag van de arbeidsveiligheid in Bangladesh.

Textielramp opende ogen modemerken

De ramp in een textielfabriek in Bangladesh een jaar gelden was de grootste ooit in de textielindustrie. De nabestaanden van 1138 slachtoffers en de meer dan 2000 gewonden wachten nog altijd op een faire schadevergoeding.

De ramp heeft ook iets teweeg gebracht bij 150 grote modemerken. Zij hebben het 'Bangladesh Veiligheidsakkoord' ondertekend. Ze laten daardoor inspecties toe in de textielfabrieken die voor hen produceren. De inspecteurs kijken na of de arbeiders in goede omstandigheden kunnen werken.