Klokkenluiders LuxLeaksschandaal schuldig bevonden

In Luxemburg hebben twee klokkenluiders in het LuxLeaksschandaal een straf met uitstel gekregen. De derde beklaagde, een Franse journalist, is vrijgesproken. Het drietal werd ervan beschuldigd tot 28.000 pagina's vertrouwelijke documenten over de fiscale voorkeursbehandeling van multinationals in Luxemburg in de openbaarheid te hebben gebracht. Ze riskeerden tot tien jaar cel. In ons land reageert Groen ontzet op de uitspraak.
AFP or licensors
Archief

De feiten dateren uit de periode toen de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, nog premier was van Luxemburg. De gelekte documenten verwezen naar fiscale rulings die de Luxemburgse fiscus toekende en waarover onderhandeld werd met het consultancybedrijf PwC. Door de tussenkomst van die laatste konden meer dan 350 bedrijven van een wel zeer gunstig fiscaal regime genieten.

Een vroegere auditeur van PwC, Antoine Deltour (31, foto rechts) en zijn oud-collega Raphaël Halet (40) die de praktijken naar buiten brachten, werden onder meer beschuldigd van diefstal, illegale toegang tot een computersysteem en schending van het beroepsgeheim. Deltour, die volgens de rechtbank aan de basis van het schandaal lag, kreeg twaalf maanden celstraf met uitstel en een boete van 1.500 euro, eveneens met uitstel. Halet kreeg eveneens voorwaardelijke straffen: 9 maanden cel en een boete van 1.000 euro.

Hun landgenoot, de Franse journalist Edouard Perrin (45), die in mei 2012 de eerste onthullingen deed in het programma "Cash investigation" op televisiezender France 2, en die werd aangeklaagd voor het publiceren van verduisterde documenten, is vrijgesproken.

Symbolische schadevergoeding voor PwC

PricewaterhouseCoopers, dat zich burgerlijke partij had gesteld, kreeg een symbolische schadevergoeding van één euro toegekend. Deltour en Halet, die de vrijspraak vroegen en volhielden dat ze in het algemeen belang hadden gehandeld, hebben nu 40 dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

De kans is groot dat zeker een van hen dat zal doen. De advocaat van Halet had voor de uitspraak al laten verstaan dat zijn cliënt bij een veroordeling in beroep zou gaan, "zelfs indien hij maar tot 1 euro zou worden veroordeeld".

"Omgekeerde wereld"

In ons land wordt intussen met ongeloof en verontwaardiging gereageerd op de uitspraak van het Luxemburgse hof. "Dit is de omgekeerde wereld. De klokkenluiders worden snel bestraft, maar de echte boosdoeners, de fraudeurs en de betrokken grootbanken, worden amper vervolgd", klinkt het in een mededeling op Twitter.

Groen-fractieleider Kristof Calvo en zijn Franstalige collega Georges Gilkinet zullen er in de Kamer op aandringen om de Luxemburgse ambassadeur te sommeren in de bijzondere commissie rond de Panama Papers.

Meest gelezen