Direct naar artikelinhoud
Reconstructie

Naaktfoto bleef de tiener Amanda Todd achtervolgen

De Nederlander Aydin C., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de Canadese tiener Amanda Todd, mag worden uitgeleverd aan Canada. Dit besliste de Amsterdamse rechtbank dinsdag. De 38-jarige C. wordt verdacht van het afpersen, bedreigen en stalken van 39 anderen via internet en zal daarvoor eerst in Nederland terecht moeten staan. Een reconstructie.

Voordat ze zelfmoord pleegt, kijkt Amanda Todd (15) terug op hoe het is begonnen. Het begon allemaal met een gesprek op een chatsite. Amanda, schoolmeisje uit een Canadese slaapstad vlak bij Vancouver, is 12 jaar als ze op een middag in 2009 met vriendinnen achter de computer zit. De webcam staat aan: hun gezichten zijn zichtbaar. Ze chatten met een leuke jongen die ze verder niet kennen. Hij geeft Amanda complimentjes: ze is 'oogverblindend' en 'perfect'.

De jongen vraagt of ze haar truitje omhoog wil doen. Voor de webcam, heel even. Dus dat doet ze. Waarom ook niet?

Tienermeisjes seksueel verleiden
De jongen op de chatsite, zo stellen de autoriteiten nu, is een man uit Nederland: de 35-jarige Aydin C. uit Tilburg. Als hij in 2009 voor het eerst aan de praat raakt met Amanda, is hij al een jaar bezig om via de computer tienermeisjes seksueel te verleiden. Hij zou er tientallen uit de kleren hebben gepraat, zowel in Nederland als daarbuiten.

Maar Amanda weet dat niet. Ze is de jongen allang weer vergeten. Tot ze een jaar later ineens een berichtje van hem krijgt. Ditmaal niet via een chatsite, maar via het vriendenprogramma waar tienermeisjes massaal hun persoonlijke gegevens delen: Facebook.

De jongen vraagt of ze haar truitje omhoog wil doen. Voor de webcam, heel even. Dus dat doet ze. Waarom ook niet?

Ze begrijpt niet hoe het kan, maar hij weet alles van haar: haar adres, op welke school ze zit, namen van familie, vrienden. Hij dreigt: als ze zich niet nogmaals uitkleedt voor de camera, stuurt hij een foto naar al haar kennissen. Van haar borsten. Afkomstig uit het filmpje van een jaar geleden.

In de kerstvakantie van 2010 staat 's ochtends vroeg de politie bij Amanda op de stoep. Ze hebben vervelend nieuws. Binnen haar kennissenkring is een foto verspreid. Met daarop haar borsten.

Depressie en paniekaanvallen
Amanda, kind van gescheiden ouders, raakt psychisch in de knoop: een depressie, paniekaanvallen. Maar ze krijgt hulp en verhuist naar een andere school. Net als ze haar draai weer vindt, krijgt ze opnieuw bericht van haar mysterieuze stalker. Hij weet dat ze op een nieuwe school zit en hoe haar nieuwe vrienden heten.

Amanda schrikt als ze zijn profiel ziet. 'Mijn borsten waren zijn Facebookfoto.'

Na haar dood zal haar moeder aan de Vancouver Sun uitleggen hoe dit patroon zich herhaalt. Steeds als Amanda begint op een nieuwe school, infiltreert de mysterieuze pedofiel in haar leven. Het is een man 'van over de grens', zoveel is duidelijk. Maar fysieke afstand speelt voor hem geen rol. Onder een valse naam maakt hij een account aan op Facebook. Hij doet zich voor als toekomstige leerling van haar nieuwe school. Heeft hij genoeg contacten verzameld uit Amanda's vriendenkring, dan stuurt hij het naaktfilmpje rond, of de foto van haar borsten.

Hij dreigt: als ze zich niet nogmaals uitkleedt voor de camera, stuurt hij een foto naar al haar kennissen. Van haar borsten

Klasgenootjes beginnen Amanda te pesten en beschimpen. In de kantine luncht ze voortaan alleen. Ze begint in haar polsen te snijden. Ze verhuist weer eens van school, waarna het even beter gaat. Maar altijd duikt haar digitale belager weer op. 'Nooit kan ik die foto terughalen. Die zwerft voor altijd buiten rond.'

Eerste zelfmoordpoging
Het gepest van haar schoolgenootjes duwt haar over de rand. Als ze na schooltijd buiten wordt opgewacht, doet Amanda een eerste zelfmoordpoging. Jongeren waarvan ze dacht dat die haar vriend waren, plaatsen berichtjes op de website die centraal staat in haar leven: Facebook. 'Ik hoop dat ze dood is.'

In oktober 2012 maakt ze haar verhaal wereldkundig in een filmpje op YouTube. De frêle 15-jarige staat voor de camera en houdt kaartjes omhoog waarop ze in korte zinnen vertelt wat haar is overkomen. Drie jaar na het eerste gesprek op de chatsite is ze alle hoop kwijt. 'Elke dag vraag ik me af: waarom ben ik nog hier?'

Laatste beeld van het filmpje: iemand die een mes in haar polsen zet. Ruim een week na publicatie pleegt Amanda Todd zelfmoord. Het filmpje wordt na haar dood ontelbaar vaak bekeken, gaat 'viral' zoals dat op sociale media heet. Het is Amanda's revanche voor wat haar via internet is aangedaan.

'Een hartverscheurende video die miljoenen mensen geraakt heeft', zei een Canadese politieofficier donderdag. Dankzij de video wordt misbruik via de webcam besproken in het Canadese parlement. Sextortion, misbruik zonder dat er fysiek contact aan te pas kwam, wordt in Canada een begrip.

Klopjacht op mysterieuze internetpedofiel
De Canadese politie opent een klopjacht op de mysterieuze internetpedofiel, maar slaagt er niet in om die te vinden. Tot begin dit jaar in Nederland Aydin C. wordt gearresteerd op verdenking van misbruik van minderjarigen via de webcam. Op zijn computer, tussen beelden van tientallen andere slachtoffers, vindt de politie sporen die wijzen naar Amanda.

Canada gaat om zijn uitlevering vragen.

Jongeren waarvan ze dacht dat die haar vriend waren, plaatsen berichtjes op de website die centraal staat in haar leven: Facebook. 'Ik hoop dat ze dood is.'