1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Varo en Mivas gaan zelf elektriciteit opwekken

Varo en Mivas gaan in de kmo-zone Duwijck in Lier elk een windturbine bouwen. Beide bedrijven worden daardoor in grote mate onafhankelijk van het elektriciteitsnet.

Chris Van Rompaey

"De voorbereidingen hiervoor zijn al zo'n twee jaar geleden begonnen", zegt Jeroen Nijs, zaakvoerder van Varo, specialist in de wereldwijde distributie van doe-het-zelf materiaal. "We richtten hiervoor samen met de Provinciale OntwikkelingsMaatschappij Antwerpen en Upgrade Energy een aparte vennootschap op. Onze windmolen heeft een masthoogte van vijftig meter, met de wieken erbij spreken we van een totale hoogte van ongeveer 62 meter.

Nagenoeg alle stroom die deze windturbine produceert, hebben we zelf nodig."

De bouw van de twee windturbines wordt uitgevoerd door Upgrade Energy uit Drongen, een bedrijf dat hernieuwbare energieprojecten ontwerpt, implementeert en onderhoudt. Tijdens het openbaar onderzoek ontving de stad Lier drie bezwaarschriften. Het is de dienst Ruimtelijk Ordening van het Vlaams Gewest dat de bezwaren zal beoordelen en de stedenbouwkundige vergunning al dan niet goedkeurt. De bouwaanvraag werd door de stad alvast positief geadviseerd.

Meer hierover leest u in de zaterdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto's CVR, Upgrade Energy

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER