© ss

2014 bijna warmste jaar ooit

Alleen als het in december uitzonderlijk koud wordt, zal 2014 niet de weergeschiedenis ingaan als het warmste jaar ooit. Dat meldt het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Het record van 1833 is dus bijna gebroken.

jva

Uit metingen van het weerstation van het KMI in Ukkel, blijkt dat sinds het begin van 2014 de gemiddelde temperaturen van tien maanden van dit jaar boven de normale waarden liggen. Uitschieter was februari met 2,9 graden Celsius boven het gemiddelde. Enkel in mei en augustus lagen de gemiddelde temperaturen iets lager dan gemiddeld, respectievelijk 0,1 en 1,8 graden Celsius.

De temperatuur van de maand november 2014 wordt geschat op 9 graden Celsius, dit op basis van de tot nu gemeten temperaturen en de voorspellingen voor de laatste dagen van de maand. Voor de maand december werd uitgegaan van een normale waarde (3,9 graden Celsius). Met deze waarde, zou de gemiddelde temperatuur voor 2014 11,9 graden Celsius bedragen

Om het warmterecord te breken, volstaat het dat de temperatuur in december ten minste 0,4 °C bereikt. Gebaseerd op de temperaturen van de decembermaanden sinds 1981, wordt geschat dat er statistisch gezien slechts één kans op 30 bestaat dat de temperatuur deze waarde niet zou halen in december. Ook volgens de laatste langetermijnvoorspellingen, lijkt het vrij onwaarschijnlijk dat het in december voldoende koud zal worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER