25 juli 2017 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Risico en schuld

Wie een ernstig ongeval veroorzaakt, wordt daarvoor in ons land niet mals bestraft. Maar als je in het verkeer grote risico’s neemt en het ‘geluk’ hebt dat het goed afloopt, kun je daar genadig mee wegkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van minister Blok (Veiligheid en Justitie). Naar aanleiding van een Kamerdebat zijn een jaar lang ruim driehonderd verkeersrechtzaken bestudeerd. En wat blijkt: wie door een grove overtreding gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers veroorzaakt, belandt daarvoor meestal in de cel. Het beeld dat je daar met een boete of werkstraf van afkomt, klopt dus niet.

Wel laten de rechters meewegen in hoeverre de dader schuld ervaart en erkent; hoe bewust hij zich was van de risico’s; en welke gevolgen hij aan den lijve heeft ondervonden. Want als je zelf ernstig gewond raakt, of zelfs een geliefde verliest, zul je ook zonder zware straf nog lang en intens lijden onder je roekeloosheid. En er zijn ook overtreders die door éven niet op te letten een onbekende aanrijden, en daarna levenslang gebukt gaan onder posttraumatisch schuldbesef.

Maar grote risico’s die zónder gevolgen blijven, daar kun je in ons land dus redelijk makkelijk mee wegkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om rijden onder invloed of (als je daarvoor al eerder gepakt bent) rijden terwijl je rijbewijs is ingenomen. Wie zo hardleers is en daarmee levens van anderen riskeert, zou zwaarder gestraft moeten worden, concludeert het onderzoek. En minister Blok is het daarmee eens; hij gaat met het Openbaar Ministerie en met de rechtspraak in gesprek over verzwaring van de strafmaat.

Als het criterium ‘bewust geriskeerd gevaar’ gaat meewegen in de strafmaat, is natuurlijk van belang dat overtreders wéten hoe groot de kans is dat ze een ongeval veroorzaken. Dat je met drank op achter het stuur levensgevaarlijk bezig bent, is wel genoegzaam bekend. Maar de gevaren van bijvoorbeeld sms’en of whatsappen achter het stuur worden veelal onderschat. Of de daders taxeren alleen wat het risico is voor henzelf – ze bedenken niet dat je al lezend en ­typend ook een ánder kunt doodrijden.

Veel verkeersovertredingen komen voort uit zelfoverschatting: ‘Ik ben het scherpst als ik een paar biertjes op heb.’ Een andere oorzaak is eigenwijsheid. Populair is bijvoorbeeld het koppig doorrijden over een rijbaan die is ‘afgekruist’. Veel automobilisten lijken te denken dat zo’n rood kruis boven hun rijstrook een pesterijtje is, of niet voor hén geldt. Het gevolg is dat wegwerkers geregeld voor hun leven moeten vrezen. Zulk wangedrag vraagt dus om intensieve handhaving en stevige bekeuringen, ook als het gelukkig goed afloopt.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.