ABVV vreest banenverlies door verhuizing Bekaert Waregem

Ondanks de belofte van staaldraadproducent Bekaert dat er geen ontslagen zullen vallen door de nakende verhuizing uit Waregem, vreest de socialistische vakbond toch voor banenverlies. Dat meldt ABVV Metaal. Bekaert reageert dat ongerustheid niet nodig is.

Gisteren gaf het bedrijf aan dat de activiteiten in Waregem zouden worden stopgezet. Dat stond sowieso op de langetermijnplanning, maar werd bespoedigd omdat Thermote & Vanhalst intrek wil nemen in die gebouwen vanaf januari 2016. De vorkliftenspecialist is namelijk eigenaar van de gebouwen.

Een deel van de activiteiten, namelijk de extrusielijnen, verhuist naar Aalter. De weverij trekt naar Slowakije, maar ontslagen zouden er niet vallen, zei Bekaert.

"Bekaert bezit genoeg lege gebouwen"

Maar ABVV is van oordeel dat het personeel met een contract van bepaalde duur in Zwevegem en Aalter zijn kansen op een vast contract zien slinken. De vakbond wil daarom "zo snel mogelijk het gesprek aangaan". Bovendien neemt ABVV het niet dat ze niet voldoende geïnformeerd was over de situatie in Waregem.

De vakbond is namelijk van oordeel dat Bekaert genoeg lege gebouwen bezit en dus de productie elders kon onderbrengen, in plaats van te verhuizen naar Aalter en vooral het buitenland. "De pijlen naar de toekomst richten, blijft moeilijk als de directie steeds tewerkstelling uit België weghaalt. Vertrouwen herstellen in de directie lijkt al helemaal ondenkbaar", besluit ABVV.

Maar de directie van Bekaert beweert dat de verhuizing van het personeel geen gevolgen zal hebben voor mensen met een tijdelijk contract. "Het engagement dat door Bekaert werd genomen naar alle tijdelijke werknemers die de afgelopen maanden werden aangeworven, blijft intact: bij positieve evaluatie wordt hun contract binnen de gemaakte afspraken omgezet in een contract van onbepaalde duur", klinkt het. "De mutatie van de 26 medewerkers van Waregem betreft bijkomende vacatures, dewelke binnen het kader van de mutatieprocedure zullen worden aangeboden." Bekaert stemt overigens in om zo snel mogelijk overleg op te starten.

Meest gelezen