Zwaarlijvige mama’s vinden kinderen niet gauw te dik

© SS

Mama’s die zelf zwaarlijvig zijn, kunnen het gewicht van hun kinderen moeilijker beoordelen. Net doordat de moeders het gewicht van hun kroost onderschatten en daardoor niet alarmerend vinden, wordt obesitas vaak niet snel genoeg aangepakt. Dat blijkt uit een studie aan de Columbia University, die werd gepubliceerd in het Journal of General Medicine.

rdm

De Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af waarom de ouders van obese kinderen die zwaarlijvigheid vaak niet aanpakken. Uit hun onderzoek bij meer dan 250 moeders en kinderen blijkt dat acht op de tien moeders het gewicht van hun kinderen simpelweg verkeerd inschatten. Of liever: onderschatten. Vooral moeders die zelf met overgewicht kampen, kunnen het gewicht van anderen niet goed beoordelen. Omgekeerd geldt hetzelfde: ook obese kinderen onderschatten het gewicht van hun moeder.

Die verkeerde perceptie is volgens hoofdonderzoeker Tracy Paul heel verontrustend, omdat obesitas zo niet snel genoeg wordt opgemerkt en aangepakt. Paul vindt dan ook dat zorgprogramma’s voor obesitas rekening moeten houden met de uitkomst van deze studie. ‘Overgewicht is in sommige families ingeburgerd’, klinkt het. Gevaarlijk, want obesitas kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer