Strafzaak rond fatale bestralingstherapie opnieuw uitgesteld

© rr

In de zaak rond een fout gelopen bestralingstherapie in UZ Gent in 2005 en 2006 is er maandag nog geen pleitdatum bepaald. De Gentse correctionele rechtbank zal in een tussenvonnis lasthebbers ad hoc aanstellen voor de gedagvaarde bedrijven, waarna volgende maand een proceskalender wordt opgesteld.

jva

Tussen december 2005 en september 2006 werden in het UZ Gent zeventien patiënten behandeld met een stereotactisch kader, een soort helm die op het hoofd werd gezet om driedimensionaal een stralingsbundel te kunnen richten op de tumor of de uitzaaiingen. Om de exacte locatie te bepalen, werd gewerkt met radiologiebeelden van de hersenen en met een computerprogramma dat bij de helm hoort.

In september 2006 werd in het UZ echter ontdekt dat de software niet goed zou gewerkt hebben. Er werd een afwijking van meer dan een centimeter met de plaats van de tumor vastgesteld. De patiënten die overleden aan een hersentumor, nadat ze verkeerd bestraald werden, zouden dus door een progressie van hun ziekte overleden zijn.

In totaal tien verdachten, waaronder het UZ, de Belgische NV Elekta, het Duitse Brainlab en het Canadese Sandström Trade and Technology, staan samen met zes natuurlijke personen terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen voor de Gentse correctionele rechtbank.

De rechtbank moest maandag echter lasthebbers ad hoc aanstellen, die kunnen optreden voor de bedrijven. Daardoor wordt de zaak uitgesteld naar 20 oktober. Dan wordt pas de pleitkalender afgesproken. De nabestaanden van de slachtoffers hopen dat het uitstel beperkt blijft. Vermoedelijk wordt de zaak begin 2015 behandeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen