Direct naar artikelinhoud
Politiek VS

Kushner na hoorzitting: "Al mijn daden waren gepast"

Jared Kushner.Beeld REUTERS

De schoonzoon van president Donald Trump, Jared Kushner, is vandaag verhoord door het Amerikaanse Congres. Kushner ligt onder vuur omdat hij zijn contacten met de net opgestapte Russische ambassadeur Sergej Kislyak verzweeg. "Ik had geen ongepaste contacten met Russen", verdedigt Kushner zich.

Kushner, tevens ook senior adviser van Trump, getuigde vandaag voor de Senaatscommissie. Hij werd er verhoord over zijn connecties met Russische burgers en functionarissen. 

Zo verzweeg Trumps schoonzoon onder meer dat hij contacten had met de net opgestapte Russische ambassadeur Sergej Kislyak. The New York Times onthulde in april dat Kushner in december een ontmoeting had met de Rus in de Trump Tower in New York. Kushner stelde Kislyak bij die gelegenheid voor een geheim communicatiekanaal op te zetten tussen het Trump-team en het Kremlin. Tijdens zijn hoorzitting voor de Senaat ontkende Kushner dat laatste.

Maar Kushner had ook in juni 2016 samen met Donald Trump Jr. en Paul Manafort in de in de Trump Tower een ontmoeting met de Russische advocate Natalia Veselnitskaja. Daar vernamen zij hoe Veselnitskaja hen belastende informatie aanbood over Hillary Clinton. Kushner noemde die ontmoeting "tijdsverspilling" en zei dat er geen gesprekken over de campagne plaatsvonden.

"Ik e-mailde zelf al na tien minuten naar mijn assistent met de vraag of hij me kon bellen. Ik had een excuus nodig om onder die vergadering uit te kunnen muizen", verweerde hij zich. 

Trump Jr. kwam begin deze maand met een mededeling over die vergadering naar buiten, daags voor duidelijk werd dat The New York Times met een onthulling zou komen. Ook hij zal deze week voor een Senaatscommissie verschijnen, eveneens als Paul Manafort.

Donald Trump Jr., Jared Kushner en Paul Manafort. Alle drie verschijnen ze deze week voor Senaatscommissies.Beeld REUTERS

De beschuldigingen dat Trumps campagnemedewekers samenwerkten met Rusland is nu al enige tijd het belangrijkste onderwerp in Washington. President Trump ontkent steevast dat zijn campagneteam samenspande met de Russen tijdens de verkiezingen. Rusland zelf ontkent ook dat er inmenging was.

Twitter bericht wordt geladen...

Transparantie

Na een hoorzitting van twee uur keerde Kushner terug naar het Witte Huis. Hij verklaarde daar aan de verzamelde pers dat zijn gesprek met de inlichtingencommissie "heel goed" verlopen is. Kushner herhaalde voor de camera's dat hij op geen enkel moment heeft samengespannen met de Russen en dat al zijn handelingen gepast waren en kaderden binnen het normale verloop van een unieke kiescampagne.

De schoonzoon van president Trump benadrukte dat hij vrijwillig en volledig transparant alle documenten heeft voorgelegd aan de bevoegde onderzoeksinstanties en dat hij wil meewerken aan het onderzoek. Morgen volgt opnieuw een hoorzitting achter gesloten deuren, ditmaal voor het Huis van Afgevaardigden.

Volgens Jonathan Turley, professor Rechten aan de George Washington Universiteit heeft Kushner het er al bij al nog goed van afgebracht. "Hij heeft met dat statement het beste van een slechte situatie gemaakt."

"Op zijn best, doen zulke ontmoetingen Kushner en de anderen op dommeriken lijken", aldus Turley. "Ze zullen misschien gedwongen worden om te betwisten dat ze ook nog eens onhandige idioten waren."