Direct naar artikelinhoud
interview

Contador: "Als ik niet kon winnen, dan was ik hier nu niet"

►Contador neemt de boel op sleeptouw in de achtste rit van de Dauphiné.Beeld AFP

Alberto Contador (34) wil het niet meer over doping hebben. De clenbuterolaffaire die hem zijn Tourzege van 2010 kostte, doet hij af als een "stomme zaak". Sindsdien heeft hij de Tour niet meer gewonnen. Maar hij blijft proberen. Straks weer.

Als je moet vergelijken met vroeger, waar sta je nu bij het begin van je tiende Tour de France?

"Ik voel me erg goed, met veel meer vertrouwen dan vorig jaar. Ik begon toen erg opgeladen aan het Critérium du Dauphiné. Ik won meteen de proloog, op een zware klim. Maar op het einde voelde ik me erg vermoeid. Dit jaar deed ik het rustiger aan, ik voelde me fris en ik heb toch de wattages gehaald van vorig jaar."

In de drie etappes door de Alpen leek je met de remmen dicht te koersen. Terwijl je een aanvaller bent.

"Dat was lastig, ja. (lacht) Ik wilde wel een paar keer aanvallen, maar telkens zei ik tegen mezelf: 'Blijf in het wiel, blijf in het wiel.' De energie die ik hiermee heb gespaard, kan erg belangrijk worden in de slotweek van de Tour. Als je er een harde Dauphiné van maakt, is het moeilijk om goed te recupereren. Na de Dauphiné ben ik naar de Teide teruggekeerd en daar heb ik het programma kunnen volgen dat ik wilde doen."

'Je tegenstanders verslaan in de belangrijkste koers van de wereld is het mooiste wat er is'
Alberto Contador

2010 was de laatste keer dat je de Tour won. Waarom wil je deze race nog een keer winnen?

"De Tour is voor mij de belangrijkste koers ter wereld. Je tegenstanders verslaan in die koers is het mooiste wat er is."

Kan je de Tour nog winnen?

"Ja. Als ik niet geloofde dat ik het kon, dan stond ik hier niet aan de start."

Na het clenbuteronschandaal in 2010 heb je wel nog de Giro en de Vuelta gewonnen, maar nooit meer de Tour. Ook al reed je hem sindsdien nog vijf keer.

"Die clenbuterolzaak was een stomme zaak. Giro, Vuelta, Tour, dat maakt voor mij niet uit."

Betekent het, wanneer je zo hard de Tour wilt winnen, dat je sinds je laatste Tourzege van de ene teleurstelling naar de andere bent gegaan?

"Als je jaar na jaar bekijkt, is er altijd wel iets gebeurd. In 2011 werd pas op het laatst beslist dat ik de Tour zou rijden. Voor Saxo was het belangrijk dat ik de Giro deed. Ik viel in de eerste rit en verloor meteen meer dan een minuut. Dag twee bij de ploegentijdrit verloren we vijfenvijftig seconden. Na twee dagen had ik al een achterstand van meer dan twee minuten op mijn rivalen Evans en de Schlecks. Ik crashte nog een keer, kreeg problemen met de knie, maar raakte toch goed over de Pyreneeën. De rit met aankomst op Alpe d'Huez was voor mij mijn beste Tourrit ooit. Zelfs al werd ik pas derde."

"In 2013 heb ik de prijs betaald voor de grote veranderingen in mijn leven. Ik verhuisde naar Lugano, in de winter was het allemaal erg onrustig geweest. In 2014 liep alles perfect, het gevoel was erg goed bij de start van de Tour. Maar toen kwam etappe nummer tien, waarin ik een zware val maakte. Ik probeerde nog voort te doen, maar dat ging niet. In 2015 had ik weer een Giro in de benen, waarvan ik niet goed was hersteld. En dan was er vorig jaar, wanneer ik me goed voelde. Ik geloofde dat ik een goede Tour zou rijden. Maar met twee crashes op de eerste en de tweede dag verloor ik alle kansen. Alles welbeschouwd ben ik niet altijd in topvorm aan de Tour begonnen sinds ik de laatste keer won. En ik had ook mijn deel van de pech. Zo bekeken voel ik me nu wel erg fris om aan de Tour te beginnen."

Zie je 2017 als je laatste kans om de Tour te winnen?

"Dat weet ik niet. Ik doe alles wat ik kan om dit jaar de Tour te winnen. En volgend jaar zie ik wel weer."

Wat denk je van Chris Froome?

"Ik geloof niet dat hij dit jaar op hetzelfde niveau koerst als vorig jaar. Vorig jaar won hij wedstrijden die hij dit jaar niet kon winnen. Maar hij heeft na de Dauphiné nog een programma gevolgd. Hij weet precies wat hij moet doen."

Je hebt zelf twee keer Giro en Tour gecombineerd, in 2011 en in 2015. Dat gaat Quintana nu ook doen. Kan hij de Tour winnen?

"Quintana is een grote favoriet voor de eindzege. In 2011 won ik de Giro en werd ik vijfde in de Tour. Ik kwam van een strandvakantie. Quintana heeft van de Giro en de Tour echt een doel gemaakt."

We hebben het nog niet over het team gehad waarmee je straks naar de Tour gaat.

"In de voorbije jaren ben ik met veel verschillende teams aan de Tour begonnen. De ene ploeg was sterker dan de andere. Het ene jaar was iedereen erg gemotiveerd en stonden alle neuzen in dezelfde richting, het andere jaar was dat niet het geval. En dan heb je een probleem. Dit jaar gaat iedereen weer voor hetzelfde doel. Dat is cruciaal, tijdens de koers en 's avonds in het hotel. De sfeer in het hotel is erg belangrijk, dat houdt de motivatie hoog."

Was het dan vorig jaar anders?

"Ik spreek niet over vorig jaar. Vorig jaar is voorbij."

Eind 2015 zei je dat je zou stoppen met wielrennen. Vorig jaar juni besliste je dat je ook in 2017 nog renner zou zijn. Nu heb je het weer over het winnen van de Tour en spreek je ook al over 2018. Zou je in juli niet liever ergens aan het strand liggen?

"Dat heb ik me al vaak afgevraagd. (lacht) Maar dan bekijk ik wat ik anders zou kunnen doen, en dan vind ik koersen veel leuker. Wielrennen is mijn passie, ik hou ervan om dit leven te leiden. Ik geniet van de mooie dingen. Maar de dag dat ik op trainingskamp niet meer aan dezelfde cijfers kom als in het verleden, zal het ophouden."

Als je dit jaar de Tour wint, ben je de op een na oudste Tourwinnaar in de geschiedenis. Alleen de Belg Firmin Lambot was ouder. Die was 36 toen hij in 1922 de Tour won.

"Dat is dan een extra reden erbij om de Tour te winnen. Niet dat ik dat zo geweldig vind. Het overkomt me vaak dat ik met mijn ploegmaats over renners uit het verleden spreek. Er vallen namen die zij helemaal niet kennen. Dan besef ik dat ik oud word. Of misschien moet ik stoppen met over het verleden te spreken."

'Mensen kennen me omdat ik altijd op mijn eigen manier tracht te winnen. Dat maakt me gelukkig'
Alberto Contador

Als je dan toch ooit stopt met wielrennen, hoe wil je dan herinnerd worden?

"Wat me nu gelukkig maakt, is dat mensen me kennen omdat ik altijd op mijn eigen manier tracht te winnen. Ik durf aan te vallen, van ver als het moet, ik vecht tot de laatste dag voor de eindzege. Het is niet makkelijk wat ik doe. Als je naar tv kijkt, zie je dat alle aanvallen door het peloton worden gecontroleerd. Vaak komt alles samen in de slotkilometers. Dan is het toch bijzonder als je op 100 kilometer van de streep aanvalt en toch wint."

Contador in de Tour:

► 2005: 31ste

► 2007: 1ste

► 2009: 1ste

► 2010: geschrapt (1ste)

► 2011: geschrapt (5de)

► 2013: 4de

► 2014: opgave

► 2015: 5de

► 2016: opgave