© Ward Bosmans

ACV voert actie bij Pfizer om misbruik uitzendkrachten aan te klagen

Woensdagochtend voerde het ACV een vakbondsactie aan de poorten van Pfizer in Puurs. Het ging om een symbolische actie waarmee men aandacht wou vragen voor de problematiek van de uitzendkrachten. Volgens de vakbondsorganisatie nemen veel bedrijven het niet zo nauw met de regels rond uitzendarbeid.

Ward Bosmans

Yves van Antwerpen van het ACV zegt dat de actie niet specifiek gericht is tegen Pfizer. “Langs de Rijksweg tussen Puurs en Bornem zijn er verschillende bedrijven die met uitzendkrachten werken. Bij sommigen gaat dat zelfs zo ver dat de interimkantoren een eigen lokaal hebben binnen het bedrijf.”

De wantoestanden bij uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract werden onlangs nog aan de kaak gesteld in een reportage van het één-programma Pano. Bij Pfizer was men dan ook niet opgezet met de actie van het ACV. ”We moesten dit via de media vernemen en we vinden het bovendien spijtig dat men er Pfizer uitpikt,” zegt woordvoerder Elisabeth Schraepen. “Temeer omdat wij het principe van een correcte verloning volledig onderschrijven en altijd de dialoog aangaan met de werknemersafgevaardigden. We komen hierdoor ongewild op een negatieve manier in het nieuws.”

Provinciaal voorzitter van het ACV, Ilse Dielen, neemt vooral de loonkloof tussen uitzendkrachten en vaste werknemers op de korrel. “Het loon van een uitzendkracht is nochtans door de wet beschermd. Dat betekent dat men niet minder mag verdienen dan wat men zou krijgen als men hetzelfde werk in vast dienstverband zou uitvoeren. Maar dat is enkel theorie want in de praktijk is het verschil gemiddeld 22%. En dan hebben we het niet eens over de extralegale voordelen. Overuren of premies worden meestal niet toegekend aan uitzendkrachten.”

Elisabeth Schraepen van Pfizer zegt dat de 100 interimkrachten die bij hen werken een instrument zijn om afwezigheden of drukke periodes op te vangen. “Maar die mensen maken wel degelijk een kans om vast in dienst te komen bij ons. In 2016 kregen bijvoorbeeld 90 uitzendkrachten een vast contract bij Pfizer. Momenteel hebben we trouwens ook nog 200 extra vacatures voor technische jobs.”

© Ward Bosmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER