Priester (59) maand in cel na bizarre nacht in hotel

Het Gentse gerecht voert een onderzoek naar onderpastoor André D. (59) uit ­Geraardsbergen. Die raakte eind juni ­betrokken in een dronken vechtpartij in een Gents hotel, waarna hij gelinkt werd aan mogelijke zedenfeiten met minderjarigen. Na een maand cel is hij nu weer vrij.

Pieter Huyberechts en Jan Lion

Ruzie met het dekenaat en een drankprobleem. Dat leidde ­ertoe dat André D. dit voorjaar voor drie maanden ‘op retraite’ werd gestuurd naar een Frans klooster. Een tijd weg uit ­Geraardsbergen, waar hij jaren onderpastoor was, na een carrière als leerkracht. In zijn entourage wordt gesproken van “een welgekomen bezinnings­moment”.

Eind juni keerde hij ­terug, om zijn situatie te bespreken met de Gentse bisschop Luc Van Looy. Om die reden overnachtte hij in een Gentse Holiday Inn. Daar liep het op 21 juni volgens onze informatie grondig mis na een bizarre avond.

In de late uren stootte de pastoor op een dronken jongeman (20), die volgens een bron “niet meer huiswaarts durfde, uit schrik voor het thuisfront”. De twee brachtten een tijd door in de hotelkamer van de eveneens ­beschonken pastoor. ­Later, aan de receptie werd de pastoor, vanwege zijn kruisje op de borst, aangesproken door een Nederlander. Die maakte André D. erop attent dat de man zijn boekje te buiten ging. De discussie ontaardde in een vechtpartij, waarna de ­Nederlander de politie belde over het gevecht én het feit dat de pastoor “seksueel actief was met minderjarigen”.

In de isoleercel

André D. werd meegenomen en legde warrige verklaringen af, ook al bleek de jongen met wie hij naar zijn kamer was gegaan na verhoor meerderjarig. Het was de start van een gerechtelijk onderzoek door Gentse speurders, waarbij het bisdom de priester op non-actief zette. Hij wordt verdacht van zedenfeiten met minderjarigen en bracht de voorbije maand door in de gevangenis van Oudenaarde. Omdat hij zo van de kaart was , belandde hij een tijdje in de isoleercel, waar zijn toestand van kortbij opgevolgd werd.

Sinds vrijdag is de pastoor op vrije voeten. De raadkamer liet hem vrij zonder voorwaarden, al zoeken speurders verder naar mogelijke zedenfeiten. Zelfs vroegere leerlingen van André D. werden verhoord, maar ­ontkenden seksueel overschrijdend gedrag.

Zijn advocaat Johan Vanden Abeele bevestigt de vrijlating. “Het strafonderzoek heeft geen enkel bewijs, zelfs geen aanzet tot bewijs zelfs, van zedenfeiten aan het licht gebracht. Men kan bepaalde handelingen moreel verwerpelijk vinden, maar strafrechtelijk heeft de pastoor niets verkeerd gedaan. Men heeft ­gezocht naar dingen die er niet zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen