© Margo TIlborghs

© Margo TIlborghs

© Margo TIlborghs

© Margo TIlborghs

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bezoek het stoommachinemuseum in De Bakkersmolen

Na een korte winterslaap, heropenen vanaf dit weekend weer heel wat musea. Maar niet alle conservatoren kunnen rekenen op subsidies. Wij gidsen u langs enkele privé-musea in onze regio die de moeite waard zijn om te bezoeken. Ze bestaan dankzij de drijvende kracht van één persoon, die zo gepassioneerd is dat hij zijn enthousiasme met de wereld wil delen.

Kristin Matthyssen

Op de Wildert is vanaf 1 april De Bakkersmolen weer alle dagen, op uitzondering van maandag, open. Er is onder meer een molen en stoommachinemuseum.

Tijdens de winterperiode kan u er alleen in het weekend en op feestdagen terecht, maar vanaf 1 april draait De Bakkersmolen een versnelling hoger. Naast een bakkerij met bakkerswinkel en een taverne tuft er op zondag ook een stoomtreintje (pas vanaf 15 april) op een smalspoor. Achter de windmolen ligt een stoommachinemuseum met werkende motoren. De machines van de bakkerij worden aangedreven door een oude Engelse Marshall-stoomlocomobiel uit 1903. Er bevindt zich ook een houtgestookte bakoven.

De Bakkersmolen is momenteel eigendom van Frank Danen. Hij baatte al langer de brasserie uit en nam het museum in 2008 over van Frans Demedts, een bakker die in het verleden al de molen van Brecht en Berendrecht had willen kopen. Toen dat niet lukte, liet hij in 1980 De Bakkersmolen bouwen in Wildert, niet ver van de plaats waar vroeger de standaardmolen stond. In 1982 werd de stellingmolen - die dus veel minder oud is dan velen denken - ingehuldigd. Er zitten 280.000 bakstenen in verwerkt.

  • De Bakkersmolen: Sint Jansstraat 238 in Essen
  • Telefoon : 03-677.22.67
  • www.bakkersmolen.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER