Direct naar artikelinhoud
Eurostadion

Eurostadion blijft gewoon een maquette

Een maquette van het Eurostadion.

'Doe geen moeite, wij verkopen niet.' Met die mededeling lijkt Vlaams minister Ben Weyts finaal een kruis te hebben gemaakt over de bouw van het Eurostadion op Parking C van de Heizel. Bouwheer Ghelamco blijft nog hopen, maar steeds minder.

Het was iets na tweeën in de namiddag toen in de Gentse Ghelamco-arena de derde van 32 slides werd geprojecteerd: de foto van de plechtige overhandiging van het bidbook voor het EK 2020 aan de UEFA in het stadhuis van Brussel. Het was 24 april 2014, en van links naar rechts zag je Steven Martens, Guy Vanhengel, Rudy Demotte, Kris Peeters, Elio Di Rupo, François De Keersmaecker, Ivan Mayeur en Alain Courtois.

Politiek België is sindsdien hertekend, en nog voor Philip Neyt en de door Ghelamco ingehuurde expert Ben Veenbrink aan slide 32 toekwamen, leek het lot van het Eurostadion op Parking C finaal bezegeld.

Uitgemaakte zaak

"Wij verkopen niet."

Met die korte mededeling van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is het zo goed als een uitgemaakte zaak dat van dat Eurostadion nooit iets meer zal worden gerealiseerd dan de maquette.

Parking C is eigendom van de stad Brussel, die een akkoord heeft met Ghelamco, maar loopt langs de Romeinsesteenweg – de taalgrens dus. De te bebouwen grond ligt op het grondgebied van het Vlaamse Grimbergen, dat eerst het project trachtte te stoppen met een theoretische buurtweg en uiteindelijk besloot om geen bouwvergunning af te leveren. Bovenop dat obstakel, negatieve adviezen rond mobiliteit en ruimtelijke ordening, waren er ook nog twee miniperceeltjes grond die de Vlaamse regering zou verkopen aan Ghelamco, maar dat gaat dus niet gebeuren.

'Bespaar u de moeite van een nieuwe carrousel aan procedures, want van het oorspronkelijke opzet schiet niets over'
Jeroen Tiebout, woordvoerder van Ben Weyts

"Alle procedures zijn doorlopen", zegt Jeroen Tiebout, woordvoerder van Ben Weyts. "Wij begrijpen dat ook de voetbalbond en Anderlecht als toekomstige gebruikers van het stadion hebben afgehaakt. Dus zeggen wij: bespaar u de moeite van een nieuwe carrousel aan procedures, want van het oorspronkelijke opzet schiet niets over. Tenzij kantoren dan, misschien."

Kruis over EK 2020

In Brussel ijvert N-VA voor een renovatie van het Koning Boudewijnstadion, maar daar lijkt bij andere partijen weinig animo voor te bestaan. Brussels burgemeester Yvan Mayeur verklaarde eerder al dat er wat hem betreft 'geen plan B' is.  De groene partijen en cdH in Brussel vragen met een schone lei te beginnen en alles van tafel te vegen. Vlaams sportminister Philippe Muyters (N-VA) wil zich niet uitspreken. "Goede sportinfrastructuur is onze prioriteit. Het maakt niet zoveel uit of dat een nieuw stadion is of een gerenoveerd."

De renovatie van het Koning Boudewijnstadion was trouwens net het opzet van de Ghelamco-presentatie. "Het is niet toevallig dat je bij wedstrijden van de Rode Duivels lege stoeltjes ziet in de onderste ringen", toonde Ben Veenbrink. "De toeschouwer heeft daar geen zicht op het veld, het zijn onverkoopbare plaatsen."

Slide na slide toonde de Nederlander aan hoe er in het stadion geen enkele UEFA-conforme zitplaats is, de reële capaciteit ergens rond de 26.000 zitplaatsen ligt, er 265 toiletten ontbreken en de eerder gesuggereerde renovatiekosten van 110 miljoen euro absurd zijn. Het hele stadion moet tegen de vlakte en vanuit het niets terug opgebouwd worden. Kostenindicatie: 300 à 400 miljoen euro. Timing: 2020 is onmogelijk. "Alleen het milieu-effectenrapport voor ons Eurostadion kostte ons een jaar tijd", aldus Philip Neyt. "Bij een renovatie zou het vergunningstraject nog moeten beginnen."

Overruled

Een kruis dan maar over het EK 2020? Daar ziet het naar uit, al gaf Ghelamco gisteravond in een mededeling aan dat het blijft hopen: "Ghelamco is ten zeerste verrast en stelt zich vragen bij de rechtszekerheid. Het Agentschap Wegen en Verkeer stemde op 30 januari 2015 principieel in met het vervreemden van de grond. Dezelfde administratie herbevestigde dit in een tweede schrijven op 24 maart 2016."

'Ghelamco is ten zeerste verrast en stelt zich vragen bij de rechtszekerheid'
In een persmededeling van Ghelamco

Weyts lijkt dus zijn eigen administratie te hebben overruled, omdat velen binnen N-VA het "Belgische" stadion ideologisch schijnen te zien als een uitbreiding van Brussel.

Jeroen Tiebout: "Je kunt het ook zo zien. Je bent eigenaar van een huis en je bent niet van plan om het te verkopen. Dan verkoop je het toch gewoon niet?"