Gesjoemel ontdekt bij verschillende NMBS-filialen

De externe audit bij drie dochterondernemingen van de NMBS heeft “een reeks aan onregelmatigheden van verschillende aard en ernst geïdentificeerd” bij de entiteiten Eurostation en Euro Immo Star. Bij Eurogare waren er slechts enkele “niet-essentiële opmerkingen”, zo heeft NMBS-topman Jo Cornu donderdag gezegd. Een juridische analyse zal bepalen welke maatregelen nodig zijn naar aanleiding van de feiten.

Bij Eurostation - de Vlaamse dochter voor de ontwikkeling van stations - en Euro Immo Star - een studiebureau - is er bijvoorbeeld sprake van contracten die werden toegewezen zonder offerteaanvraag of marktraadpleging. Andere heikele punten zijn “duidelijke gevallen van belangenconflicten” waarbij een medewerker gelijktijdig activiteiten uitvoerde voor andere bedrijven, alsook “elementen die wijzen op tekortkomingen in de bedrijfsvoering en op abnormaal gebruik van middelen van de vennootschap”. Ook bleken uitgaven van derden door de dochteronderneming betaald. En er is sprake van onkostennota’s en facturen die werden goedgekeurd door niet-bevoegde personen.

Voorts gaf de audit aan dat er bij twee projecten grote problemen vastgesteld werden qua beheer van het project binnen Eurostation en Euro Immo Star.

Voorts werden evidente regels van goed bestuur niet nageleefd, aldus Cornu. “Ernstige anomaliën”, klonk het. Zo is er sprake van abnormaal hoge terugbetaalde onkosten die “onder andere betrekking hadden op drank- en restaurantkosten en betalingen met kredietkaart”. Hier was er ook een probleem bij de informatie aan de raad van bestuur.

De raad van bestuur van de NMBS besliste donderdag, unaniem, na inzage van de audit onder meer om de governancecode van dochterondernemingen te verscherpen door de goedkeuring van een nieuwe governance- en werkingscode voor de dochters. Zo moet er een versterkte controle komen, “in het bijzonder op de correcte aanwending van de middelen voor projecten en de algemene onkosten”. Ook vroeg het bestuur een juridische analyse van de geconstateerde feiten.

De nodige maatregelen werden getroffen ten aanzien van de betrokken verantwoordelijken. Namen werden niet genoemd door Cornu.

Wel is het zo dat bijvoorbeeld Herwig Persoons onlangs ontslagen werd als CEO van Eurostation.

De audit werd gevraagd door minister van Mobiliteit Jacqueline Galant en uitgevoerd door EY (Ernst & Young). Bij Eurogare - de Waalse tegenhanger van Eurostation - is er geen sprake van tekortkomingen in de bedrijfsvoering of misbruik van middelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer