© MargoTilborghs

Openbaar onderzoek naar Nederlandse varkenshouderij

De gemeente Roosendaal had op 21 februari een vergunning verleend aan een varkenshouderij in de Hollands Diepstraat. Het ging om een varkensstal, twee luchtwassystemen en het veranderen van de inrichting.

Margo Tilborghs

“In de procedure voorafgaand aan het verlenen van de vergunning had de Stad Roosendaal noch de gemeente Essen, noch de bewoners op Essens grondgebied, vlakbij de varkenshouderij, ingelicht van de plannen”, zegt gemeenteraadslid Jan Suykerbuyk (CD&V). “De gemeente Roosendaal had de procedure enkel in Nederland bekendgemaakt. Omdat de gemeente Essen niet op de hoogte werd gesteld, heeft het gemeentebestuur beroep aangetekend tegen dit besluit.”

De rechtbank van Zeeland-West-Brabant heeft op 2 oktober 2014 uitspraak gedaan: Roosendaal had Essen en belanghebbende bewoners in de omgeving aan Belgische zijde moeten inlichten over de vergunningsaanvraag en over het ontwerpbesluit. In het verleden was er geuroverlast door de varkenshouderij.

De rechtbank oordeelde dat het betrokken besluit moest vernietigd worden.

Op de laatste gemeenteraad van dinsdag 16 december zei Schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers (sp.a) dat er aan Belgische zijde momenteel een openbaar onderzoek loopt. “Roosendaal heeft het ‘ontwerp omgevingsvergunning’ heropent en nu loopt er dus een openbaar onderzoek bij de bewoners aan de Belgische zijde,” zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER