Europa bant alle vis uit Sri Lanka

© Reuters

De Europese visserijministers hebben vandaag beslist dat visserijproducten uit Sri Lanka Europa niet meer binnen mogen. Dat meldt het World Wide Fund for Nature (WWF) Belgium. Bovendien mogen Europese vissersboten niet meer opereren in Sri Lankaanse waters. Deze maatregel komt er omdat de Commissie na vier jaar intensieve dialoog met Sri Lanka moest constateren dat het land nog steeds geen bewijs levert van een adequate aanpak van de illegale, niet gerapporteerde en ongereglementeerde visserij.

Geert Neyt

WWF en andere Europese ngo’s verwelkomen deze beslissing als een bewijs dat de Europese visserijministers het menen om het fel onderschatte probleem van de illegale visvangst aan te pakken. Dit verbod zal een krachtig signaal uitsturen naar alle vissende naties dat ze dit probleem moeten aanpakken.

Een coalitie van international ngo’s zegt dat ze klaar staat de overheid van Sri Lanka te steunen in de strijd tegen illegale visvangst, vooral in het implementeren van sterkere maatregelen in hun havens en in het beter in kaart brengen van hun vloot.

Sri Lanka is de tweede grootste exporteur van verse en ingevroren zwaardvis en tonijn in Europa (74 miljoen euro in 2013). Een deel daarvan belandt ook in Belgische winkels. illegale en onaangemelde visserij put visbestanden uit, vernietigt habitats en vervalst de concurrentie met eerlijke vissers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen