Video: Namaakmozzarella gemaakt met behulp van stinkend afval

Telefacts gaat vanavond op pad met Chris Vansteenkiste. De Gentenaar staat aan het hoofd van de dienst namaak van Europol, de Europese politiedienst. Hij reist heel Europa af op zoek naar namaak en dat kan ver gaan: van namaakkleding over namaakmedicijnen tot zelfs "namaakvoeding". Zo toont Vansteenkiste ons hoe ze in een illegale fabriek gerookte mozzarellakaas maakten.

MiGe

Bij dergelijke 'rookmozzarella' wordt niet alleen niet gebruik gemaakt van buffelmelk, waardoor de kaas de naam mozzarella di bufala niet eens mag dragen, bovendien wordt voor de 'rooksmaak' een uiterst degoutante manier van roken gehandhaafd.

Zo worden de kaasbolletjes in een bestelwagen geplaatst, waarin ijzeren vaten met brandend puur afval worden bijgezet. Die geur van verbrand afval dringt vervolgens in de kaas en zou hem tot de 'authentieke' Italiaanse mozzarella maken, volgens de oplichters.

Vorig jaar alleen al werden er in totaal zo'n 7 miljoen namaakproducten in beslag genomen in ons land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER