Luister naar

Spagaat bezorgt Tijs vijanden tijdens ramadan

Nieuws
EO-journalist Tijs van den Brink oogst met zijn programma Tijs en de ramadan kritiek van zowel rechts als links Nederland. ‘Ik wil in gesprek met mensen, maar weet niet als ik met iemand ga praten of er ook een verbond ontstaat.’
Marc Janssens
woensdag 28 juni 2017 om 21:11
Tijs van den Brink ging tijdens de ramadan in gesprek met moslims.
Tijs van den Brink ging tijdens de ramadan in gesprek met moslims. Ruben Timman

Hilversum

Heftige reacties heeft Tijs van den Brink gekregen op de eerste aflevering van Tijs en de ramadan. In dit EO-programma, waarvan nog twee afleveringen volgen, duikt de journalist in de wereld van de islam tijdens de ramadan. En dat heeft hij geweten. Op sociale media was de kritiek niet van de lucht. Enerzijds vinden mensen het niets dat Tijs zich inlaat met de islam en zelf vast. Anderzijds hebben ook moslims harde kritiek. Zij vinden dat het een typisch vooringenomen christelijk EO-programma is geworden, waarin moslims ter verantwoording worden geroepen. Alsof het christendom niets uit te leggen heeft.

islamoloog

Een van de stevige reacties komt van Anne Dijk. Zij wordt in het programma door Tijs geïntroduceerd als ‘bekeerd en dochter van een dominee’ en dat is tegen het zere been. Onder de titel ‘Ik ben jullie Bitch niet’ stelt zij op de website NieuwWij, die culturen en religies wil verbinden, dat de EO zich niet aan de afspraak heeft gehouden. Zij zou niet als bekeerde moslima, maar als islamoloog tips geven over hoe Tijs met moslims moet omgaan.

Die tips zijn overigens keurig te zien en als Dijk in beeld komt, verschijnt onder haar naam de titel islamoloog. Toch is Anne Dijk laaiend. Uit het hele programma blijkt volgens haar dat Tijs en de EO niet echt in moslims zijn geïnteresseerd, maar vooroordelen willen doorgeven. Zo wordt een 73-jarige vrouw uit Friesland die zich zorgen maakt over de dreigende dominantie van moslims in Nederland, in contact gebracht met een ontslagen imam. Deze erkent onder merkwaardig gelach dat afvallige moslims inderdaad de doodstraf kunnen krijgen.

Voor Anne Dijk is de introductie van deze ‘extremistische oud-imam’ typerend voor de EO. Al eerder had ze slechte ervaringen met de omroep. Een uitzending met haar van Het Vermoeden werd geschrapt, omdat dit programma het geluid van de protestantse kerkgenootschappen vertegenwoordigt en Dijk als moslima beter in een ander programma past.

De EO heeft zich inmiddels tegen de kritiek van Dijk verdedigd. In een open brief zegt eindredacteur Tenco van der Hee dat de omroep zich keurig aan de afspraken heeft gehouden. Dijk heeft het gedeelte in de aflevering waarin zij figureert vooraf gezien en zei op dat moment ‘het mooi te vinden dat deze kritische bejegening er in zit’.

En Tijs van den Brink zelf? Die zit in een zelfgekozen en wellicht onvermijdelijke spagaat. Wie de eerste aflevering bekijkt, ziet dat hij enerzijds open vragen stelt over wat de ramadan met mensen doet. Er komen moslims aan het woord die een vriendelijk beeld van zichzelf en hun geloof kunnen neerzetten. Maar tegelijk is Tijs van den Brink niet slechts een vriendelijk mens die gemakkelijk bij moslims over de vloer komt. Hij is ook de EO-journalist met kritische vragen. En de EO heeft ervoor gekozen deze twee rollen door elkaar te laten lopen. Dubbelhartig klinkt het dan in de kritiek, maar Tijs zegt dat hij zijn zorgen over de islam niet zomaar kan afzwakken.

middenpositie

In reactie op alle ophef heeft Tijs van den Brink een interview op Youtube gezet, waarin hij door collega-journalist Renze Klamer wordt bevraagd. Tijs van den Brink legt nog eens uit dat hij zowel geschrokken is van de islamofobie in Nederland als van wat bepaalde moslims zeggen. Juist deze middenpositie bezorgt hem ‘vijanden’ aan beide kanten. Hij wil immers niet alleen verbinden. ‘Ik wil in gesprek met mensen, maar weet niet als ik met iemand ga praten of er ook een verbond ontstaat.’

Moslims die slechts een vriendelijke dialoog en verbinding willen en geen kritische vragen, zullen niet overtuigd zijn. Ze zien in Tijs en de ramadan ‘de christelijke dominante witte man’, zoals Anne Dijk deze beschrijft, die geen gelijkwaardig gesprek durft aan te gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Het is onmogelijk om dolfijnen een goed leven te laten leiden in gevangenschap. Of je moet van heel Harderwijk een zwembad maken.’

Kun je nog naar het Dolfinarium in deze tijd? 'Dolfijnen ervaren in gevangenschap veel stress'

Is het Dolfinarium nog van deze tijd? Grote zeezoogdieren die een zee aan ruimte nodig hebben, leven er in een bassin. En waarom mogen wilde dieren er kunstjes doen, terwijl dit in het circus verboden is?

Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.