NOS VoetbalAangepast

Strootman: mijn wereld stortte in

Kevin Strootman denkt niet dat Nederland kansloos is op het WK voetbal in Brazilië. Dat zegt de middenvelder van AS Roma in gesprek met de NOS. Hij spreekt na zijn zware knieblessure over het fatale moment op zondag 9 maart en over het WK, dat hij vanaf de bank in Nederland zal moeten volgen.

Strootman moest een streep door het WK zetten na een ongelukkig moment in de wedstrijd tegen Napoli. Hij wilde er lang niet over praten, maar heeft het inmiddels achter zich kunnen laten. Strootman omschrijft wat er die dag gebeurde.

"Zo'n pijn in mijn knie"

"Ik kreeg de bal van de linksback. Ik nam de bal niet goed aan en de tegenstander gaf me een zetje. Normaal kun je je daar tegen verweren, maar nu niet. Mijn voet bleef staan en ik voelde het al. Zo'n pijn in mijn knie", omschrijft Strootman, die eerder die week ook al last had van de knie.

Strootman liet zich tijdens de oefeninterland Frankrijk-Nederland wisselen om zijn linkerknie. "Bij terugkomst in Rome hebben we een MRI gemaakt. Daar was niets op te zien. Ik heb vervolgens zaterdag meegetraind en voelde me fit. En dan gebeurt het op een lullig moment tegen Napoli."

"Ik dacht: ik kan door"

Strootman dacht in eerste instantie dat de blessure wel meeviel. "Na twintig seconden was de pijn weg en ik dacht: ik kan gewoon door, want als ik over twee minuten op de bank zit, voel ik helemaal niets meer. Maar tijdens het rennen merkte ik vervolgens dat het toch niet meer ging. Precies toen ik me naar de bank wilde draaien om aan te geven dat ik gewisseld kon worden, zakte ik er doorheen. Op foto's heb ik gezien dat het in het eerste moment is gebeurd. En bij het tweede moment schoot de meniscus op slot."

De uren die volgden waren vreselijk, volgens Strootman. "De terugreis uit Napels met de trein was lang. Ik sliep die nacht op de club, want ik kon niet lopen. Ik hield hoop. Eén, twee procent. Na de scan zei de dokter niets. Ik moest er echt om vragen. Alles was kapot. Dan stort je wereld wel even in. Het was een lastig gesprek. Hij wist ook niet wat hij moest zeggen. Het was een grote klap, je hebt toch het gevoel dat je het team in de steek laat. Toen mensen gingen bellen, zat ik er helemaal doorheen."

Strootman zal komende zomer niet naar Brazilië reizen om het WK voetbal te volgen. De voormalig PSV'er gaat in Nederland door met zijn revalidatie. "Daarom is het niet goed elke keer naar Brazilië te gaan. Ik blijf met vrienden en familie in Nederland kijken."

"Altijd verrassingen"

Over de kansen van Oranje is hij positief. Nederland is in de groepsfase ingedeeld met Spanje, Chili en Australië. "Het is apart dat veel mensen roepen dat Oranje maar beter niet kan gaan. Hoeveel landen zijn er nog meer géén favoriet op het wereldkampioenschap? Misschien wel twintig. Er is altijd wel een verrassing. We zijn goed door de kwalificatie heen gekomen, maar op het WK speel je tegen goede landen. We hebben een goed team als we collectief goed zijn", benadrukt hij.

"Je hebt misschien niet meer zo'n selectie als in 2010. Toen waren we favoriet en maakten we dat ook waar. Maar we hebben nu nog steeds kwaliteit genoeg om wedstrijden te beslissen, met Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Veel zal afhangen van de eerste wedstrijd. Niet zo zeer qua winst of verlies. Maar kan je daar een goede wedstrijd neerzetten? Dan kan je laten zien dat je er klaar voor bent. Ik geloof in Van Gaal. We zijn als team gegroeid. Vergelijk de eerste en laatste wedstrijd tegen Turkije maar in de kwalificatiereeks."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl