N-VA start relletje om nieuw Brussels kunstmuseum

© Photo News

N-VA is boos op het Brusselse Gewest. De Brusselse regering wil de Citroëngarage aan het kanaal opkopen om er een nieuw museum te vestigen. Maar de collectie die er moet komen wordt weggehaald bij de bestaande collectie moderne en hedendaagse kunst. ‘We gaan federale collecties toch niet opsplitsen’, klinkt het bij twee N-VA-parlementsleden.

gse, kidr

‘Een volgende aflevering in de soap getiteld Musea voor moderne en hedendaagse kunst in Brussel, het zoveelste vervolg op een soap die Dallas doet verbleken’, zo noemen Cieltje Van Achter en Cathy Coudyser, respectievelijk Brussels en Vlaams parlementslid voor N-VA, het plan van het Brusselse Gewest. Want een nieuw museum opstarten terwijl onder meer het Afrikamuseum, het Museum voor Schone Kunsten of het Jubelparkmuseum honderdduizenden euro’s moeten besparen, dat is toch compleet belachelijk, vinden ze.

Topcollecties niet uit elkaar halen

‘Wie zal dit betalen? Het blijkt een steeds terugkerend euvel in de politiek dat men liever nieuwe projecten opstart dan te behouden en vooral te onderhouden wat bestaat en wat goed is’, aldus de N-VA-parlementsleden in een opiniestuk in De Standaard.

En er is nog meer. Het nieuwe museum dat moet verrijzen aan het IJzerplein heeft niet eens een eigen collectie. De Brusselse regering rekent erop dat de federale regering een deel van de collectie moderne en hedendaagse kunst ter beschikking stelt, momenteel gehuisvest in een depot. ‘Maar het regeerakkoord stelt duidelijk dat de federale kunstcollecties één en ondeelbaar zijn. Het zou toch onvoorspelbaar zijn om wereldvermaarde topcollecties uit elkaar te halen door een deel ervan onder te brengen in een zoveelste museum’, klinkt het boos. De N-VA’ers roepen daarom op om niet over te gaan tot de aankoop van het Citroëngebouw, zolang er geen duidelijkheid is over een zinvolle en efficiënte besteding.

‘Aankoop tot einde doorvoeren’

Minister-president van de Brusselse regering Rudi Vervoort (PS) bindt voorlopig evenwel niet in. ‘We staan op het punt de aankoop met Citroën te bezegelen en gaan dat tot het einde doorvoeren. Dit museum heeft zijn plaats in Brussel’, klinkt het. De bevoegde federale staatssecretaris, toevallig ook N-VA-lid Elke Sleurs, heeft voorlopig niet gereageerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen