Besparingen zetten musea op water en brood

© Marc Herremans

Niet alleen de Munt en Bozar moeten draconische besparingen slikken. Ook de federale wetenschappelijke instellingen delen zwaar in de klappen. ‘Een blinde, boekhoudkundige ingreep’, klinkt het in De Standaard.

gse

De Koninklijke Bibliotheek moet het in 2015 met 1,1 miljoen euro minder doen, het Instituut voor Natuurwetenschappen met 827.000 euro, het Jubelparkmuseum met 723.000 euro en het Museum voor Schone Kunsten van Brussel met 721.000 euro.

Alle organisaties die afhangen van de federale overheid, zijn in dat geval. Dat is beslist op de ministerraad van 15 oktober. ‘Het is een blinde, boekhoudkundige ingreep’, zegt een bron binnen de federale administratie. ‘Men neemt een Excel-sheet en voert daar een lineaire besparing op door, ongeacht de aard van de organisatie. Iedereen zal het met zowat 20 procent minder moeten doen.’

De instellingen zijn niet alleen verbijsterd door de gigantische omvang van de kortingen, maar ook door de snelheid van uitvoering. Tegen 2015 zullen ze meteen zowat een vijfde moeten schrappen. Dat is over twee maanden. ‘Onmogelijk uit te voeren’, zegt een directeur.

De regering-Michel legt voor 2015 een besparing op, en legt daar de komende vijf jaar nog telkens twee procent bovenop. De instellingen moeten vanaf volgend jaar vier procent besparen op personeelskosten, maar tegen 2019 is dat dus 12 procent. Volgend jaar vangt aan met 20 procent op werkingskosten en 22 procent op investeringen.

De directeurs van de instellingen hopen dat ze hun argumenten met de voogdijministers kunnen bespreken. Ze vragen een redelijke overgangsperiode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen