Direct naar artikelinhoud
Update

Ex-wethouder Van Rey (VVD) vervolgd voor fraude en corruptie

De Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (ex-VVD) uit Roermond wordt vervolgd voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

Politicus en voormalig wethouder Jos van Rey van Fractie LVR komt aan bij het gemeentehuis van Roermond.

Twee jaar na de inval in het huis van Van Rey denkt het OM de verdenkingen tegen de politicus hard te kunnen maken in een strafzaak. Het voormalige Eerste en Tweede Kamerlid Jos van Rey zou smeergeld hebben aangenomen van Piet van Pol, een projectontwikkelaar met wie hij bevriend was en inmiddels medeverdachte. Talloze bouwprojecten in Roermond gunde Van Rey aan vastgoedondernemer Van Pol: ondergrondse garages, winkelcentra, een bioscoop, kantorencomplexen. In ruil werd er geld gestort in de verkiezingskas van de toenmalige VVD'er.

Het is nieuw dat Van Rey behalve van corruptie ook van witwassen wordt beticht. Het OM spreekt van een som van ruim 175 duizend euro. Het zou gaan over reisjes die Van Rey heeft laten betalen door Van Pol. Ook de voormalige VVD-wethouder Tilman Schreurs is nu verdachte. Net als Van Rey mocht hij op kosten van Van Pol naar voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal.

De verkiezingsfraude heeft betrekking op stemmen die Van Rey heeft geronseld. Bij hem thuis werden stapels volmachten aangetroffen en lijsten van mensen die in het verleden een volmacht om te stemmen hadden gegeven. Het was al bekend dat Van Rey vertrouwelijke informatie toespeelde aan burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns. Die werd eerder veroordeeld tot een taakstraf.

Het persbericht bereikt de verdediging eerder dan de dagvaarding zelf. Deze gang van zaken is absurd.
Advocate van Van Rey

Altijd ontkend

Hoewel Jos van Rey vlug opstapte als senator en wethouder, heeft hij de beschuldigingen altijd ontkend. Hij reageerde vrijdag geëmotioneerd . 'Ik ben niet gauw van slag, maar nu wel. Het recht moet altijd zijn beloop hebben, maar de wijze waarop het gaat is zo onmenselijk', zei hij tegen de NOS over het feit dat hij via de media van de vervolging moest horen. 'Ze proberen me kapot te maken. Ze willen het liefst dat je jezelf vandaag nog wat aandoet.'

De VVD'er suggereerde eerder dat CDA'ers hem met valse tips in een kwaad daglicht probeerden te stellen. Bij veel mensen in Roermond is Jos van Rey nog steeds geliefd. Door zijn bouwprojecten kwam de provinciestad tot leven en daalde de werkloosheid. Vooral het koopjeswinkelcentrum Designer Outlet Roermond geldt als een groot succes. Bij de raadsverkiezingen in maart haalde zijn Liberale Volkspartij Roermond (LVR), door Van Rey opgericht nadat hij bij de VVD niet meer welkom was, een klinkende overwinning: tien zetels. De leus van de partij was toen dat 'iedereen onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen'. Daaraan klampte de partij zich ook vrijdag nog vast. Van Rey is raadslid voor de LVR.