© Belga

© Belga

© Belga

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Van Aert pakt dan toch Grand Slam na thriller met Nys in Middelkerke

De eindzege in de Superprestige leek Wout Van Aert op de slotdag in Middelkerke niet meer te kunnen ontglippen. Maar toen de wereldkampioen vroeg in de wedstrijd zijn versnellingsapparaat kapot reed, kreeg naaste achtervolger Sven Nys plots nog zicht op een veertiende eindzege in 'zijn' Superprestige. Mathieu van der Poel reed op het spekgladde en loodzware parcours onbedreigd naar de dagzege voor Tom Meeusen. Achter hen haalde Van Aert alsnog Nys in. Met de derde plaats stelde de wereldkampioen zijn eindzege en meteen ook zijn Grand Slam veilig, Nys werd vierde.

vermi

Veldrijden op Sportwereld.be

Met zeven punten voorsprong op Sven Nys leek de Superprestige én de bijbehorende Grand Slam zo goed als binnen voor Wout Van Aert. De Noordzeecross begon ook goed voor de wereldkampioen. Terwijl Laurens Sweeck meteen mechanische pech kende, reed Van Aert attent naar voren toen Michael Vanthourenhout afstand nam. Maar dan sloeg het noofdlot toe: Van Aert was al een heel seizoen gespaard gebleven van problemen maar nu ging het helemaal mis toen de Lillenaar zijn versnellingsapparaat in de vernieling reed. Van Aert begon als dertigste(!) op anderhalve minuut aan de derde ronde maar kreeg wel meteen de hulp van ploegmaat Denuwelaere.

Van der Poel pakt derde zegeNys had zo plots uitzicht op de eindzege. De Balenaar was mee in de kopgroep, achter Mathieu van der Poel die meteen na het afhaken van Van Aert naar de kop reed en solo naar de zege zou afstevenen.Maar alles draaide dus rond het duel tussen Nys en Van Aert. De 39-jarige Nys was al dertien keer eindwinnaar in de Superprestige. Halfweg koers volgde hij als vijfde achter Meeusen, Van Aert liet zich in de achtergrond echter niet kennen en bleef de renners voor hem inhalen. Ondermeer Kevin Pauwels, die een heuse pechdag kende en anoniem zou finishen.

Van Aert zet scheve situatie recht

Op twee ronden van de finish had Van Aert de scheve situatie zelfs al helemaal rechtgezet. Want hoewel Nys was opgeschoven naar de derde plaats achter Van der Poel en Meeusen, kwam Van Aert al door op stek zes.

Van der Poel pakte de dagzege en Meeusen werd knap alleen tweede op twintig seconden. Achter hen haalde Van Aert nog een halfzieke Nys bij. De 21-jarige wereldkampioen werd derde na een indrukwekkende inhaalrace, Nys werd op zijn 39ste vierde.

Toch Grand SlamVan Aert verzekerde zich na deze thriller dus toch van de eindzege in de Superprestige en de daarbij horende Grand Slam. Van Aert slaagde er dit seizoen immers in alle klassementen (Superprestige, Wereldbeker en Bpost bank) én de twee grote kampioenschappen (BK en WK) te winnen. Een heuse krachttoer waarin enkel Nys in 2004-2005 in slaagde. Alleen de Europese titel moest hij aan de Nederlander Lars van der Haar laten, Van Aert won in het Nederlandse Huijbergen zilver.Op de erelijst van de Superprestige is Wout van Aert de opvolger van Mathieu van der Poel. Hij won dit seizoen vier manches, Van der Poel won er drie en Pauwels één. Nys blijft wel recordhouder met dertien eindzeges in dit klassement. Uitslag Middelkerke:1. Mathieu van der Poel2. Tom Meeusen3. Wout Van Aert4. Sven Nys5. Toon Aerts

Eindstand Superprestige:

1. Wout Van Aert 107 punten2. Sven Nys 993. Lars van der Haar 874. Kevin Pauwels 845. Klaas Vantornout 70

Erelijst Superprestige:2016: Wout Van Aert (Bel)2015: Mathieu van der Poel (Ned)2014: Sven Nys (Bel)2013: Sven Nys (Bel)2012: Sven Nys (Bel)2011: Sven Nys (Bel)2010: Zdenek Stybar (Tsj)2009: Sven Nys (Bel)2008: Sven Nys (Bel)2007: Sven Nys (Bel)2006: Sven Nys (Bel)2005: Sven Nys (Bel)2004: Bart Wellens (Bel)2003: Sven Nys (Bel)2002: Sven Nys (Bel)2001: Richard Groenendaal (Ned)2000: Sven Nys (Bel)1999: Sven Nys (Bel)1998: Richard Groenendaal (Ned)1997: Adrie van der Poel (Ned)1996: Luca Bramati (Ita)1995: Radomir Simunek (Tsj)1994: Daniele Pontoni (Ita)1993: Daniele Pontoni (Ita)1992: Radomir Simunek (Tsj)1991: Radomir Simunek (Tsj)1990: Danny De Bie (Bel)1989: Hennie Stamsnijder (Ned)1988: Roland Liboton (Bel)1987: Hennie Stamsnijder (Ned)1986: Roland Liboton (Bel)1985: Roland Liboton (Bel)1984: Hennie Stamsnijder (Ned)1983: Hennie Stamsnijder (Ned)

REACTIES. Nys ziet Van Aert dan toch Superprestige winnen: “Ik voel me ellendig”

© Belga

Op de slotdag van de Superprestige in Middelkerke werd het door materiaalpech van leider Wout Van Aert nog even spannend. Sven Nys had virtueel even zicht op een veertiende eindzege maar moest finaal Van Aert zelfs nog voorlaten. Van Aert werd derde achter Mathieu van der Poel en Tom Meeusen, Nys werd vierde.

Veldrijden op Sportwereld.be

“Ik heb heel hard afgezien”, reageerde een zieke Nys achteraf met schorre stem. “Dit was er eentje op karakter, dit kon ik enkel nog omdat het voor de Superprestige was want ik voel me echt ellendig. Dat ik hier nog lang heb kunnen meedoen voor het podium, was al boven de verwachtingen. Tot de laatste koers heb ik er echter alles uit gehaald. Maar dat lukte enkel door de aanmoedigingen en omdat ik wist dat het de laatste keer was, anders was me dit niet gelukt...”

Toch leek Nys het nog even spannend te kunnen maken toen Van Aert was teruggeslagen naar de dertigste plaats.

“Voor de mensen leek het misschien wel spannend maar voor mij niet”, aldus Nys. “Deze Van Aert heeft de beste benen en het beste gevoel en dan kan je een heel peloton oprollen. Zelf was ik zeker dat hij die eindzege niet zou weggeven. Hij stak er een heel jaar met kop en schouders bovenuit, het was dan ook logisch dat hij op zo een zwaar parcours nog terugkwam.”

Nys blijft wel recordhouder in de Superprestige met dertien eindzeges. “Dat is een record dat sowieso nog twaalf jaar stand zal houden. Die Grand Slam voor Van Aert is oververdiend want ik weet maar al te goed hoe verdomd moeilijk het is om een gans jaar top te presteren. Dat is iets wat ik niet kon op die leeftijd”, besloot de 39-jarige Nys. “Ik ben trots op wat ik heb gepresteerd maar ze mogen al mijn records breken, daar heb ik geen problemen mee.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Aert: “Ik geef niet snel op”

Wout Van Aert was een tevreden man na de cross, ondanks de tegenslag. “Het was niet makkelijk vandaag, maar ik ben blij dat ik ben blijven werken. Toen ik brokken had, had ik wel even schrik dat het over was. Dat is een logische reactie denk ik, maar ik heb me er snel over gezet. Ik geef niet snel op en ik ben er vol voor gegaan. Ik heb in het verleden al bewezen dat ik een tegenslag kan overwinnen en ook vandaag is het me gelukt.”

De wereldkampioen kreeg in zijn achtervolgingsrace veel steun van zijn ploegmaats. “Tim Merlier en Jan Denuwelaere hebben zich dubbel geplooid voor mij en ook de supporters steunden me enorm.”

Door de derde plaats werd Van Aert dus ook eindwinnaar van de Superprestige en vervolledigde hij zo zijn Grand Slam, een prestatie die enkel Sven Nys hem al voordeed. “Het is een hele eer om dat record met hem te delen. Ik ben ontzettend trots dat het me nu al gelukt is die prestatie te leveren. Het brengt wel wat druk mee naar volgend seizoen toe, maar dat neem ik er graag bij”, aldus een tevreden wereldkampioen.

Mathieu van der Poel: "Ik was technisch niet top""Eigenlijk ben ik niet tevreden over mijn wedstrijd", reageerde de Nederlandse kampioen Mathieu van der Poel na zijn zege. "Daarmee bedoel ik dat ik op technisch vlak niet top was. Ik maakte immers veel te veel fouten naar mijn zin. Ik kon wel winnen en dat is zeker mooi.""We kregen hier toch een zwaar en moeilijk parkoers voor onze neus geschoven. Ik reed al vrij snel mijn eigen koers. Ik hoorde dat Tom Meeusen in de slotronden op de tweede plaats lag en ik bleef voldoende voorsprong houden op hem. Ik wist maar al te goed dat ik niet veel voorsprong bijeen kon sprokkelen op dit glibberige parkoers. Maar de kloof met Meeusen was groot genoeg om mijn solo met succes af te ronden."Van der Poels landgenoot Lars van der Haar wipte met een zesde plaats nog over Kevin Pauwels, pas veertiende in Middelkerke, naar de derde plaats in het eindklassement. "Ik ben daar heel blij", verklaarde Van der Haar. "Dit was eigenlijk mijn doel van de dag. Ik had gehoord dat Kevin Pauwels niet goed gestart was. Ikzelf reed als derde rond en dan begon ik wel wat te hopen op die derde plaats in het eindklassement. In de slotronde viel ik plots terug naar de zesde plaats. Toen panikeerde ik wel, maar uiteindelijk kon ik de schade beperken."

Tom Meeusen: "Ik kan niet tevreden zijn"

"Ik kan niet tevreden zijn over mijn seizoen. Totaal niet. Ik had er een pak meer van verwacht", verklaarde Meeusen na zijn tweede plaats. "Ik moet wel toegeven dat er een paar renners stukken beter waren dan mezelf. Ik ga nu een hele zomer keihard werken om beter te worden. Ik hoop een beetje van de kennis van Sven Nys en Sven Vanthourenhout gebruik te kunnen maken om dat te verwezenlijken.""In Middelkerke vergaloppeerde ik me met een te snelle start. Ik wou meteen mee zijn met de kop van de wedstrijd, maar dat heb ik bekocht. Het was ook lastig koersen met de wind op kop. Toen Mathieu van der Poel het tempo bepaalde en ging aanvallen moest ik, net als iedereen, passen. Ik trachtte de kloof naar hem toe nog wel te dichten, maar daarin slaagde ik niet. Ik wist wel mijn tweede plaats te consolideren. Ik rijd hier heel graag en stond hier ook al een paar keren op het podium. Het is ook een heel diverse cross met veel lopen, technische dingen, snelle stroken en zandstroken."

Niels Albert: "Volgend seizoen zal Grand Slam moeilijk zijn""Het zal moeilijk worden voor Wout (Van Aert, red.) om dat ook volgend seizoen te verwezenlijken", beseft ploegleider Niels Albert (Crelan-Vastgoedservice). "Immers zijn sterkste tegenstander, Mathieu van der Poel, heeft een half jaar in de lappenmand gelegen. Dat moeten we toch ook onder ogen zien. Dat was ons geluk, al is het woord geluk hier misschien niet op zijn plaats. Koers is nu eenmaal koers en wij konden er toch ook niet aan doen dat Mathieu van der Poel aan de kant stond? Wout van Aert verdiende deze eindzege in de Superprestige dan ook. Hij won in Gieten, Zonhoven, Gavere en Francorchamps vier van de acht manches. Dat zegt al genoeg vind ik. Die Grand Slam is dan uiteindelijk een surplus." .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden