ISIS roept aanhangers op tot “allesvernietigende” oorlog bij start ramadan

© rr

Vlak voor de start van de ramadan heeft terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) zijn volgers opgeroepen tot een “allesvernietigende oorlog” tegen de “ongelovigen” van het Westen. Met de bloedige ramadan van vorig jaar en de recente aanslagen in Manchester, vrezen de Europese veiligheidsdiensten het ergste voor de komende maand.

jdb

Vrijdagavond start de ramadan, de jaarlijkse vastenperiode voor moslims. De laatste jaren wordt die periode van dertig dagen helaas gekenmerkt door een forse toename aan aanslagen, opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

Ook dit jaar heeft de terreurgroep haar moslimbroeders opgeroepen om tijdens de ramadan extra zwaar toe te slaan in het Westen. Dat gebeurde via een filmpje op YouTube: “Europese moslimbroeders die niet in ISIS-gebieden geraken, moeten de ongelovigen aanvallen bij hen thuis, op straten en op markten”, klinkt het in de video.

“Het is belangrijk om jullie werk niet te minachten. Jullie focus op de zogenaamde onschuldigen wordt door ons gesteund en is bovendien de meest efficiënte manier. Doe op die manier voort en jullie zullen tijdens de ramadan een beloning of het martelaarschap ontvangen”, gaat de video voort.

Eerste vrijdag

Met de recente aanslag in Manchester nog vers in het geheugen, heeft Chris Phillips, het voormalige hoofd van de Britse Cel voor Terrorismebestrijding, de Britten alvast opgeroepen om tijdens het weekend op hun hoede te zijn. “ISIS moedigt rond deze periode zijn volgers extra hard aan om toe te slaan. Ik wil iedereen aanraden om waakzaam te zijn en elke verdachte handeling te melden bij de politie.”

© REUTERS

“Vooral de eerste vrijdag van de ramadan is een heel heilige dag en worden er doorgaans extra veel aanslagen gepleegd”, aldus nog Phillips.

Bloedige ramadan

Vorig jaar riep ISIS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani al op om tijdens de heilige maand zogenaamde lone wolf attacks uit te voeren. Zijn oproep resulteerde in de bloedigste ramadan-maand ooit.

Het trieste dieptepunt - in de Westerse wereld althans - was de schietpartij in een nachtclub in Orlando. Daarbij vielen 49 slachtoffers en 53 gewonden. Later die maand bliezen drie ISIS zelfmoordterroristen zichzelf op in de luchthaven van Istanbul. De aanslag eiste het leven aan 45 mensen. 250 mensen raakten gewond.

De eindbalans na de ramadan was dan ook ontzettend zwaar: 421 doden en 729 gewonden. De terreurgroep koos verschillende doelwitten in verschillende landen en wou daarmee duidelijk maken dat niemand nog veilig is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen