© JHS

© Mia Uydens

thumbnail: null
thumbnail: null

Zomer start goed voor pret- en dierenparken

De zomervakantie is goed begonnen voor de pret- en dierenparken in België. Het mindere weer van de laatste julidagen mag hier en daar dan wel een kleine domper op de pret hebben gezet, de parken blikken allemaal tevreden terug op de eerste maand van de zomervakantie. Nieuwe en overdekte attracties vielen alvast in de smaak bij de bezoekers, zo leert een rondvraag.

Voor Bellewaerde was het weer tijdens de eerste weken gunstig. De dan opgebouwde voorsprong is tijdens de regendagen wat afgenomen. “We blikken tevreden terug op de eerste zomermaand”, aldus Tina Taillieu van Bellewaerde. De nieuwe stunt-en-dive-show Gold Rush, met een overdekte tribune, is een van de publiekslokkers.

Bobbejaanland: ‘Al enkele topdagen’

Volgens Peggy Verelst, commercieel directeur bij Bobbejaanland, kwam het seizoen door de hittegolf in het begin van de vakantie “wat moeizaam van de grond”. “Maar ondertussen hebben we er al enkele topdagen opzitten. Daar zit de nieuwe attractie ‘The Forbidden Caves’ zeker voor iets tussen.” Volgens Verelst is Bobbejaanland op weg naar een succesvolle zomer.

Commercieel manager Geertrui Quaghebeur van Boudewijn Seapark verwacht dan weer dat het pretpark tot 3 procent meer bezoekers in juli zal tellen dan dezelfde maand vorig jaar. Daar zit ook de nieuwe attractie Bobo’s AquaSplash voor iets tussen. Wat betreft 2015 ziet Boudewijn Seapark ook 10 procent meer bezoekers dan in 2014.

Plopsaland De Panne en Plopsa Coo verwelkomden in juli telkens 1,5 procent meer bezoekers dan juli 2014. Plopsa Indoor in Hasselt zag 7 procent meer bezoekers, aldus woordvoerster Jolien De Tender. Ook het dit jaar geopende waterpark Plopsaqua kende een goede maand, met ongeveer 50.000 bezoekers. “We zijn heel tevreden met de maand juli”, aldus De Tender.

Walibi en Aqualibi zagen sinds het begin van het seizoen dan weer 15 procent meer bezoekers. “Juli was een heel goede maand”, aldus woordvoerster Aleksandra Vidanovski. Zij merkt op dat augustus traditioneel een drukkere maand is, afhankelijk van het weer.

Het Brusselse waterpretpark Océade en het miniatuurpark Mini-Europa blikken eveneens tevreden terug op juli. Tot en met 27 juli zag Océade een stijging van het bezoekersaantal met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, aldus gedelegeerd bestuurder Thierry Meeùs. “Voor wie tijdens de hittegolf bij het begin van de vakantie afkoeling zocht in de hoofdstad, waren er niet veel alternatieven. Ons buitenzwembad en onze terrassen waren daarom heel populair”, aldus Meeùs. In Mini-Europa ging het om tot 7 procent meer bezoekers in vergelijking met juli vorig jaar.

Planckendael en Zoo: ‘Gezellige drukte’

De eerste zomermaand was ook voor de dierenparken Planckendael en de Zoo van Antwerpen “heel goed”, met “een gezellige drukte”, aldus woordvoerster Ilse Segers. Ze verwees naar een aantal nieuwe publiekstrekkers in de parken, zoals een koppel koala’s, een nieuw aquarium en een vlindertuin in de Zoo en de babyboom met giraffenbaby’s en een olifantenbaby in Planckendael.

In Wallonië en Brussel kende ongeveer 70 procent van de toeristische attracties een julimaand die beter was dan vorig jaar, zo blijkt uit een peiling bij dierenparken, cruiseoperatoren en museumuitbaters door de sectorfederatie Attractions & Tourisme.

Buitenattracties tekenden goede resultaten op, terwijl indoorattracties minder succes hadden, vooral dan tijdens de hittegolf. De uitbaters langs de Waalse waterlopen waren dan weer getroffen door het vaarverbod op enkele waterlopen vanwege een te laag waterpeil.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer