© *

Wilmots roept Gillet, Van Damme en Nainggolan op

Bondscoach Marc Wilmots heeft zijn selectie voor de vriendschappelijke oefeninterland van de Rode Duivels tegen Australië (4 september) bekendgemaakt. Het wordt de eerste match van de Belgen na het WK in Brazilië en dus was het uitkijken naar eventuele nieuwe namen. De opvallendste nieuwkomers zijn Jean-François Gillet, die zijn wederoptreden maakt na zijn schorsing, Standard-verdediger Jelle Van Damme en Roma-middenvelder Radja Nainggolan.

md, jvh

Doelmannen: Thibaut Courtois (Chelsea FC), Simon Mignolet (Liverpool FC), Jean-François Gillet (FC Torino)

Verdedigers: Toby Alderweireld (Club Atlético de Madrid), Laurent Ciman (R. Standard de Liège), Guillaume Gillet (SC Bastia), Vincent Kompany (Manchester City FC), Nicolas Lombaerts (FC Zenit), Jelle Van Damme (R. Standard de Liège), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur FC)

Middenvelders: Nacer Chadli (Tottenham Hotspur FC), Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg), Steven Defour (RSC Anderlecht), Moussa Dembélé (Tottenham Hotspur FC), Radja Nainggolan (AS Roma), Axel Witsel (FC Zenit)

Aanvallers: Eden Hazard (Chelsea FC), Adnan Januzaj (Manchester United FC), Romelu Lukaku (Everton FC), Dries Mertens (SSC Napoli), Kevin Mirallas (Everton FC), Divock Origi (Lille OSC)

Gillet & Gillet

Wilmots verklaarde zijn keuze op de persconferentie als volgt: 'Dit is uiteraard het gros van de jongens die ik meenam naar het WK. Ik wil continuïteit, op de geblesseerden na. Dat zijn Christian Benteke die nog revalideert, Thomas Vermaelen die nog altijd last heeft van zijn dijblessure, Sebastien Pocognoli kampt met een scheur in de quadriceps, Fellaini heeft een enkelblessure, en Anthonty Vanden Borre blesseerde zich op het WK en is nog out tot oktober. En Daniël Van Buyten is uiteraard met pensioen gegaan, en welverdiend.'

'Wat de doelmannen betreft: ik selecteerde Jean-François Gillet voor het eerst sinds zijn schorsing, want hij was mijn nummer drie en erg belangrijk als doelman én als positieve invloed in de groep. Hij gaf ook goede raad aan mijn jonge doelmannen. Ik maak van deze vriendschappelijke interland gebruik om hem opnieuw op te roepen. Ik heb zin om hem terug te zien, net als de hele groep. Hij is tweede doelman bij Torino, waar hij een hele voorbereiding van zes weken afwerkte. Hij ligt daar in balans voor een stek als titularis, hij heeft ook veel aanbiedingen gekregen, maar Torino wil hem niet laten gaan. Ik begin aan deze campagne met Jean-François Gillet, Koen Casteels, Silvio Proto en Sammy Bossut op gelijke voet. We zullen samen met (keeperstrainer, nvdr) Erwin Lemmens evalueren, en dan zien we wedstrijd per wedstrijd wie derde doelman wordt. Er is niets definitief.'

Heisa bij bond

'Goed, ik en mijn staf zijn klaar. Met wat turbulentie in de staf, maar we zijn klaar. De hotels, de terreinen: alles is gecontroleerd. We zijn in orde. We gaan een goede vriendschappelijke interland spelen, het is belangrijk dat we elkaar terugzien na het WK. 95 procent was positief, 5 procent was negatief, maar daar praat ik niet over.'

Wilmots kwam ook even terug op alle turbulentie bij de bond: 'Ik ben een positief mens. Als ik zie wat er allemaal gerealiseerd is, welk enthousiasme er nu bestaat, dan ben ik verbaasd. Goed, we maken allemaal fouten. Ik heb mijn rechterhand verloren, mijn teammanager. Dat deed me geen plezier, maar ik begrijp de bond. Nu moeten we vooruit. Als je uit elkaar gaat, moet je zwijgen, heb ik altijd geleerd. Dat is altijd het beste.'

Wilmots reageerde ook op het gespeculeer over zijn vertrek: 'Ik wil dat debat niet opnieuw starten, men verwijt me nu al dat ik het er te vaak over heb. Ik ben altijd heel duidelijk geweest: ik heb een contract voor vier jaar en een opstapclausule. Ik heb niet gezegd dat ik zou vertrekken, ik kan nog tien jaar blijven, óf nog twee dagen. Dat onderwerp interesseert me niet. Ik hou me alleen bezig met morgen, en hoe we morgen moeten werken. Zodat alles professioneel gebeurt, dat is mijn job. We zullen match per match bekijken.'

Uitstel

De kwalificatiewedstrijd voor het EK tegen Israël werd uitgesteld naar maart: 'We hebben dat niet zelf in de hand, de Uefa beslist. De Israëlische bond heeft gevraagd om op 31 maart te spelen. Ik denk dat dat gezien onze geblesseerden, zo net na het WK, met maar met een voorbereiding van drie of vier weken achter de rug, geen slechte zaak is. Velen zijn niet volledig fit. Ik vind het dus een goede zaak dat de wedstrijd verplaatst is naar maart. Ik hoop dat sommige spelers tegen dan weer spelen en in vorm raken.'

De bondscoach blikte ook al even vooruit naar de wedstrijd tegen de stugge Australiërs. 'Ik wil ook die wedstrijd winnen. We willen tegen hen onze wil opleggen. Twee jaar geleden slaagden we er niet in het spel te maken. We hebben daarin al veel vooruitgang geboekt. Sommigen zeggen dat we offensieve problemen hebben, maar daar ben ik het niet mee eens. Tegenstanders spelen nu eenmaal verdedigend tegen ons.'

Ontevreden spelers

Zal Wilmots van deze oefenwedstrijd gebruik maken om te peilen naar onvrede bij zijn spelersgroep? 'Bon, die geruchten zijn allemaal uitgekomen op de laatste dag van het WK. Ik weet één ding: ik ben altijd klaar en beschikbaar. We beslissen met vier over de trainingen, en niemand is ooit komen klagen. Ik ben dan ook verbaasd over die geruchten. Ik ben altijd beschikbaar voor de spelers om dat te bespreken. Maar ik denk niet dat daar het probleem zit. Als je met 45 mensen naar het WK vertrekt, is het niet abnormaal dat er ergens frustratie zit. Op het vorige WK hebben we genoeg ruzie gemaakt. Ditmaal was er één meningsverschil met Lieven, maar dat hebben we uitgepraat. Samen hebben we beslist om verder te gaan met de nationale ploeg. Verder is er geen animositeit. We zijn allemaal grote mensen, enkel de toekomst en de nationale ploeg zijn belangrijk, niet één of twee personen.

Gaat Wilmots praten met Radja Nainggolan en Jelle Van Damme, die erg teleurgesteld waren dat ze niet naar het WK mochten? 'Ik zie geen enkele reden om met hen te spreken. Het WK is afgelopen, we moeten vooruit kijken. We hebben de kwartfinale gehaald, we hebben viermaal gewonnen, dan begrijp ik die ontevredenheid niet.'

Defour op Sclessin

Steven Defour maakte na het WK een opmerkelijke overstap naar Anderlecht: 'Ik snap dat Steven Defour terug op niveau wil komen. De terugkeer naar de Belgische competitie is natuurlijk een stap terug, maar ik begrijp dat hij meer wil spelen. Hij zal ook spelen tegen Australië, als hij niet geblesseerd is, tenminste. En dat het zijn eerste wedstrijd terug op Sclessin zal zijn? Dat kan. Maar het moet toch ooit gebeuren. Dan is het beter met mij ernaast. Ik heb ook wat macht op Sclessin, bij het publiek tenminste.'

Tegen Australië

De Rode Duivels starten maandag hun voorbereiding op de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen, op 4 september tegen Australië in Luik. Twee dagen later ontvangen de Rode Duivels alle supporters in Oostende, op de Family Day. Normaalgezien zouden de Duivels op 9 september in Israël aan hun EK-kwalificatiecampagne beginnen, maar die match werd uitgesteld.

Van de 23 WK-gangers stopte Daniel Van Buyten zijn carrière en is Anthony Vanden Borre (kuitbeenbreuk) nog steeds herstellend. Thomas Vermaelen is ook nog altijd out met een blessure en over de fitheid van Marouane Fellaini bestaat weinig duidelijkheid. Vanden Borre is geblesseerd en vaste rechtsachter Toby Alderweireld speelde dit seizoen alleen vriendschappelijk bij Atlético. Alderweireld kan ook depanneren in het centrum. Sebastien Pocognoli is out.

Walem maakt beloftenselectie voor kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus bekend

© BELGA

Beloftencoach Johan Walem heeft donderdagmiddag zijn 19-koppige selectie bekendgemaakt voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus, die op 5 september in Larnaca gespeeld wordt.

De jonge Duivels hebben nog één wedstrijd te gaan in kwalificatiegroep 9 en staan momenteel op de tweede plaats, met dertien punten. Servië is leider met evenveel punten, maar zij hebben wel twee wedstrijden minder gespeeld. Italië volgt met één wedstrijd minder met twaalf punten op de derde plaats. Aangezien enkel de tien groepswinnaars en de vier beste tweedes doorstoten naar de play-offs (heen en terug), hebben de Belgen hun lot niet meer in eigen handen.

Doelmannen: Colin Coosemans (Waasland-Beveren), Davy Roef (Anderlecht), Matz Sels (AA Gent)

Verdedigers: Laurens De Bock (Club Brugge), Jason Denayer (Celtic Glasgow/Sch), Thomas Foket (AA Gent), Bruno Godeau (Westerlo), Jordan Lukaku (Oostende), Brandon Mechele (Club Brugge)

Middenvelders: Ibrahima Cissé (KV Mechelen), Thorgan Hazard (Borussia Möchengladbach/Dui), Bernard Malanda (Wolfsburg/Dui), Dennis Praet (Anderlecht), Youri Tielemans (Anderlecht), Hans Vanaken (Lokeren)

Aanvallers: Michy Batshuayi (Olympique Marseille/Fra), Massimo Bruno (Salzburg/Oos), Yannick Ferreira-Carrasco (Monaco/Fra), Paul-José Mpoku (Standard)

Australië reist met 20 spelers af naar België

© BELGA

De Australische bondscoach Ange Postecoglou heeft zijn selectie voor de oefeninterland van 4 september in Luik tegen de Rode Duivels vrijgegeven. De Socceroos komen met twintig spelers naar ons land. De bekendste naam is uiteraard die van Club Brugge-goalie Mat Ryan.

De Australiërs, momenteel het nummer 79 op de FIFA-ranking, verloren op het voorbije Wk in Brazilië hun drie groepswedstrijden.

De Aussies trainen vanaf 1 september driemaal op de Académie Robert Louis-Dreyfus. De oefeninterland van donderdag op Sclessin wordt om 20u45 afgetrapt.

De selectie:

Terry Antonis (Sydney FC), Joshua Brillante (Fiorentina/Ita), Tim Cahill (New York Red Bulls/VSt), Jason Davidson (West Bromwich Albion/Eng), Ben Halloran (Fortuna Düsseldorf/Dui), Chris Herd (Aston Villa/Eng), Mile Jedinak (Crystal Palace/Eng), Tomi Juric (Western Sydney Wanderers/Aus), Robbie Kruse (Bayer Leverkusen/Dui), Mitchell Langerak (Borussia Dortmund/Dui), Mathew Leckie (FC Ingolstadt/Dui), Massimo Luongo (Swindon Town/Eng), Mark Milligan (Melbourne Victory), Tommy Oar (FC Utrecht/Ned), Mat Ryan (Club Brugge/BEL), Trent Sainsbury (PEC Zwolle/Ned), Brad Smith (Swindon Town/Eng), Carl Valeri (Melbourne Victory), Alex Wilkinson (Jeonbuk/ZKo), Bailey Wright (Preston North End/Eng)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer