© FJMDesign

Extra drugscontroles, geen nultolerantie op Reggae Geel

De politie plant extra drugscontroles tijdens de komende editie van Reggae Geel, terwijl de organisatie voor het eerst samenwerkt met de DrugLijn voor een sensibiliseringsactie. Maar de festivalvisie blijft vooral toch heel ruimdenkend.

Hans Otten

“Drugs zijn nu eenmaal een problematiek op veel festivals, vooral in bepaalde muziekgenres”, zegt strategisch coördinator Jan Vanlommel van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Dat korps kliste vorig jaar tijdens Reggae Geel acht dealers en plant ook deze editie controleacties tegen drugs en diefstallen. “Het is sowieso een aandachtspunt van onze ploegen die op het terrein aanwezig zijn.”

“In principe komen onze mensen niet in uniform op het terrein, daar staat de eigen security van het festival in voor de veiligheid en ordehandhaving. Wij treden er pas in uniform op bij dringende interventies, of wanneer de security expliciet onze bijstand vraagt. Maar we hebben wel mensen in burger op het terrein die mee een oogje in het zeil houden.”

“Wij hebben ook gewoon niet de bevoegdheid om mensen te fouilleren”, zegt organisator Kris Eel. “Dat gaat ook in tegen de open geest die Reggae Geel als festival altijd heeft gekoesterd. Iedereen mag hier doen wat hij wil. Dat de politie zich vooral op dealers richt, daar hebben we absoluut geen problemen mee. Maar we willen mensen niet stigmatiseren door op het terrein controles uit te oefenen. We gaan ook geen mensen buiten zetten wanneer ze betrapt worden, zoals op Tomorrowland. Dat vinden we echt te verregaand.”

Ook vorig jaar mochten betrapte dealers mee naar het politiebureau, terwijl mensen met gebruikershoeveelheden na afgifte van hun voorraadje en persoonsgegevens mochten blijven.

Lees er woensdag meer over in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

www.reggaegeel.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Festivals