Een vleugje sarcasme maakt je slim

© Shutterstock

Wie vaak sarcastisch uit de hoek komt, is drie keer zo creatief als wie geen sarcasme snapt. Dat blijkt uit een onderzoek aan enkele Amerikaanse universiteiten waaronder Harvard, verschenen in het vakblad Organizational Behavior and Human Decision Processes.

vwh

Een team wetenschappers vroeg aan driehonderd mannen en vrouwen om mee te werken aan een experiment dat de link tussen sarcasme en creativiteit moet duiden. De proefpersonen werden blootgesteld aan sarcastische commentaren en moesten vervolgens een psychologische test oplossen waar enige creativiteit voor nodig is. Voor de praktische proef noteerden de vorsers wie er al een sarcastische opmerking had gegeven. Andere deelnemers kregen zelf een aantal sarcastische opmerkingen te horen.

In de tweede fase van het experiment kregen de deelnemers foto’s te zien van meerdere objecten - een kaars, een doos met spijkers en pak lucifers. Zij moesten een manier bedenken om de kaars aan de muur bevestigen en te voorkomen dat er kaarsvet op de onderstaande tafel terechtkwam. De correctie oplossing: de doos spijkers leeghalen, tegen de muur nagelen, de kaars erin zetten en aansteken met de lucifers.

En wat blijkt nu? Een flinke dosis sarcasme is gezond. Het maken en ontvangen van sarcastische opmerkingen de hersenen dwingt om over te schakelen op een abstracte denkwijze, die creativiteit stimuleert. In cijfers: 64 procent van de mensen die sarcastisch uit de hoek kwamen, konden een oplossing vinden voor de probleemsituatie. Ruim 75 procent van de mensen die sarcastische commentaar hoorde bracht het er goed vanaf.

‘Wij ontdekten dat sarcasme creativiteit kan stimuleren, ideeën en inzichten kan genereren of tot alternatieve en nuttige oplossingen voor problemen kan leiden’, zegt hoofdonderzoeker Dr Li Huang. ‘Wijlen Oscar Wilde was geen fan van sarcasme omdat het volgens hem een domme manier van communiceren was, maar dit onderzoek bewijst dat het net een hogere vorm van denken katalyseert.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer