© gvh

Ook mensen in rolstoel willen pintje pakken op café

Een café binnen raken is voor een rolstoelgebruiker vaak even moeilijk als het beklimmen van een col in de Pyreneeën. Dat stelt een groepje rolstoelgebruikers dat een alternatieve kroegentocht organiseerde op de Grote Markt.

GUY VAN HOEYLAND

De drempel voor een cafébezoek ligt, volgens het tiental deelnemers aan de alternatieve kroegentocht Café Pyrénée, ook in Sint-Niklaas vaak te hoog. “Met onze actie willen we de plaatselijke horeca wakker schudden. Personen met een beperking pakken ook graag een pint zonder obstakels. Alleen al in Sint-Niklaas wonen 2.000 mensen met een beperking: dat zijn heel veel potentiële klanten. Toch is er maar een klein percentage van de horeca waar we zonder problemen binnen kunnen”, betreurde de Sint-Niklase deelnemer Sam Buytaert.

“Met deze actie willen we de horecamensen aanmoedigen om hun zaak met een kleine aanpassing toegankelijk te maken. Met een hellend vlak kunnen we de drempel al overwinnen. En plaats een gehandicaptentoilet, want ook dat is nodig. Afgelopen najaar hebben we deze actie met succes en resultaat gelanceerd in Gent. Zo kwam er een stedelijke subsidie van 70 procent voor een hellend vlak. We hopen dat de stad Sint-Niklaas en horeca even bereidwillig zijn”, opperde Buytaert.

Het stadsbestuur en de horeca reageren verrast op de actie. “We kregen geen klachten binnen over slechte toegankelijkheid”, stelde horecacoach Koen Dewanckel, die poolshoogte kwam nemen.

“In het horecaoverleg is er aandacht voor toegankelijkheid en de horecazaken staan duidelijk open voor suggesties. Er zijn al heel wat inspanningen geleverd voor de toegankelijkheid van handels- en horecazaken. Momenteel is ook een screening bezig van alle zaken.”

Dewanckel vraagt ook begrip: “Vooral op de Grote Markt zijn er veel oude panden die vaak enkele trappen tellen. Dat kan je niet zomaar veranderen. Die trappen verwijderen is heel moeilijk. Verscheidene horecazaken hebben daarom een hellend vlek. En er is heel behulpzaam personeel om mensen met een beperking naar binnen te helpen. Deze maatregelen juicht de stad toe, want de horecazaken proberen er het beste van te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER