President kent geen genade: “Schiet drugsdealers dood, vooral als het buitenlanders zijn”

© REUTERS

Indonesische agenten hebben van hun president het bevel gekregen om drugscriminelen te executeren. “Schiet buitenlandse drugshandelaren neer als ze zich verzetten tegen hun arrestatie, want door al hun drugs zijn we in een noodsituatie verzeild geraakt. Wees streng en toon geen genade”, zei Joko ‘Jokowi’ Widodo vrijdagavond.

wver

De president van Indonesië staat, net als zijn Filippijnse ambtgenoot Rodrigo Duterte, voor een strenge aanpak van drugshandel. Volgens Widodo zouden dagelijks tientallen jongeren sterven door drugs. Om het drugsprobleem te bestrijden is sinds zijn aantreden het aantal executies, vooral van buitenlanders, fors opgeschroefd. Op het gevangeniseiland Nus Kambangan zijn al verschillende drugscriminelen doodgeschoten door het vuurpeloton.

© EPA

De Verenigde Naties hekelen de weinig transparante processen en de toepassing van de doodstraf in het land. “Met die executies geven we een krachtig signaal dat Indonesië de drugsepidemie wil uitroeien”, verdedigde Widodo zich eerder op nieuwszender Al Jazeera.

© EPA

Eerder bond de president ook al de strijd aan met kindermisbruik. Alle veroordeelde pedofielen krijgen na hun vrijlating een microchip met gps ingeplant. Hun namen worden openbaar gemaakt en ze riskeren ook chemische castratie en de doodstraf. Volgens Joko Widodo “vraagt buitengewone criminaliteit immers buitengewone maatregelen”.

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen