© PN

© PN

© PHOTOPRESS.BE

© Photopress.be

© PN

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Geraint Thomas voert groots nummer op in E3 Harelbeke

Geraint Thomas heeft de E3 Harelbeke gewonnen. De Brit liet op 3 kilometer van de streep zijn medevluchters Zdenek Stybar en Peter Sagan achter en soleerde op grootse wijze naar de zege. Stybar bleef nog nipt uit de greep van de elitegroep en werd tweede. Deze E3 Harelbeke werd helaas opnieuw ontsierd door enkele zware valpartijen. De belangrijkste slachtoffers: Fabian Cancellara, Greg Van Avermaet, Lars Boom en Sebastian Langeveld.

Maarten Delvaux

Wielrennen op Sportwereld.be

Het belangrijkste wapenfeit van de 58e E3 Harelbeke was helaas een massale valpartij na 40 kilometer. Op de dalende kasseien van de Haaghoek gingen meer dan 40 renners de gracht in. Daarbij kleppers als Sebastian Langeveld, Lars Boom en Niccolo Bonifazio. Ze zouden de finish in Harelbeke nooit halen. Maar het belangrijkste slachtoffer was Fabian Cancellara. De Zwitser kroop nog wel terug op de fiets, maar gaf even later op. De diagnose in het ziekenhuis was hard: twee gebroken doornuitsteeksels van de ruggenwervels en de Zwitser mocht een streep trekken door de rest van zijn voorjaar (lees meer ).

Ondertussen was een kopgroep van zes er vandoor gegaan: Sean De Bie (TLS), Dries Devenyns (IAM), Kristian Sbaragli (MTN), Sébastien Turgot (ALM), Andrea Dal Col (YEL) en Sjoerd Van Ginneken (ROP) waren vertrokken voor een lange vlucht.

Thomas voert de forcing op Oude Kwaremont

Door het wegvallen van Cancellara en co duurde het een hele poos vooraleer de ploegen van de andere favorieten de koers in handen namen. Maar met de Paterberg (op 41,5km van de meet) in zicht was het over en uit voor de koplopers. Enkel een beresterke Dries Devenyns slaagde er in om op de Paterberg nog uit de greep van de favorieten te blijven. Het was Sep Vanmarcke die daar de eerste versnelling plaatste en een schifting doorvoerde. Op de Oude Kwaremont trok Geraint Thomas dan weer vol door. Enkel Zdenek Stybar en Peter Sagan slaagden erin om de kloeke Brit te volgen.

De drie toppers fietsten een kloofje van een halve minuut bij elkaar. Een elitegroep met zo’n 30 renners - met daarbij alle favorieten - probeerden de achtervolging op gang te brengen. Op de Tiegemberg leken die achtervolgers het leidende trio stilaan bij de lurven te kunnen grijpen, maar toen even later Greg Van Avermaet uit de bocht ging was de verstandhouding volledig zoek. BMC vertikte het om de achtervolging nog te leiden en de andere toppers hadden slechts één knecht over om het vuile werk op te knappen.

Geraint Thomas was voorin op papier de traagste van de drie en dus koos de Brit op 3 kilometer van de streep het ruime sop. Met de wind vol in de smoel knalde Thomas weg van Stybar en Sagan. Hij nam meteen 10 seconden op zijn twee concurrenten. Zij zouden de winnaar van de Ronde van de Algarve pas terugzien aan de finish. Zdenek Stybar werd tweede op 25 seconden. Een compleet leeggereden Peter Sagan liet zich nog inlopen door de grote groep. Daarin won Matteo Trentin de sprint voor de derde plaats.

Voor Thomas is het zijn eerste overwinning in een voorjaarsklassieker. Vorig jaar werd hij derde in de E3 Harelbeke. Hij eindigde toen ook in de top-tien van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Thomas is ook voormalig wereldkampioen en olympisch kampioen ploegenachtervolging. Team Sky wint na de Omloop Het Nieuwsblad met Ian Stannard alweer een Vlaamse voorjaarswedstrijd.

Rituitslag

1. Geraint Thomas
2. Zdenek Stybar +25"
3. Matteo Trentin +38"
4. Alexander Kristoff
5. Sep Vanmarcke
6. Matti Breschel
7. Jürgen Roelandts
8. Jack Bauer
9. Jens Keukeleire
10. Daniel Oss
 

Bekijk de volledige uitslag hier.

Billen op controversiële affiche E3 Harelbeke zijn van deze BV

© Karen Verhulst

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vlak voor de start van de wielerwedstrijd E3 Harelbeke maakte de organisatoren bekend van wie nu de billen zijn op de controversiële affiche. Op die affiche was een renner te zien die naar de billen grijpt van een podiummiss. Die podiummiss blijkt nu niemand minder te zijn dan Miss België Annelies Törös.

De affiche was een knipoog naar renner Peter Sagan, die twee jaar geleden tijdens de Ronde van Vlaanderen in de billen van een podiummiss kneep. Volgens de organisatie was het ‘een ludieke boodschap die enkel wielerliefhebbers begrijpen’. Maar de Internationale Wielerunie UCI wilde niks met de affiche te maken hebben, en eiste dat hun logo van het spandoek verwijderd werd. Uiteindelijk besloot de organisatie om de affiche te vervangen door een 'brave versie'.

'Ik vond het eigenlijk een heel mooie foto en zag er niets verkeerd in', vertelde Miss België Annelies Törös vandaag op het startpodium. 'Ik begrijp eigenlijk niet waarom er zoveel heisa over was.'

Annelies Törös deelde ook speciale E3 Harelbeke-splipjes aan aan de start (lees meer).

 

Fabian Cancellara meets the press with Miss Belgium watching on.

A photo posted by Cyclingnews.com (@cyclingnews_feed) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Cancellara mist Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix na valpartij in E3

Fabian Cancellara moet een streep trekken door zijn klassieke wielervoorjaar na een zware val in de E3 Harelbeke. De Zwitserse topfavoriet kwam op de kasseien van de Haaghoek zwaar ten val en brak twee doornuitsteeksels van de ruggenwervel. 'Hier is geen behandeling tegen mogelijk. Hij mist de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix', aldus woordvoerder Tim Vanderjeugd aan het ziekenhuis van Waregem. Eerder dit voorjaar moest ook Tom Boonen al forfait geven voor de twee kasseimonumenten.

Wielrennen op Sportwereld.be

Fabian Cancellara geraakte na 40 kilometer betrokken bij een massale valpartij op de kasseien van de Haaghoek. De Zwitser tastte naar de onderrug, maar kroop toch terug op de fiets. Een aantal kilometer later besloot hij toch om af te stappen en trok hij richting het O.L.V Van Lourders ziekenhuis van Waregem. Na een eerste onderzoek was de conclusie van de artsen onverbiddelijk: twee gebroken doornuitstekels in de ruggenwervels. Einde van het klassieke voorjaar van Fabian Cancellara. Gianni Meersman liep vorig jaar exact dezelfde blessure op na een valpartij in Parijs-Nice.

'Cancellara heeft ondertussen het ziekenhuis van Waregem bezocht', stelde Trek-persverantwoordelijke Tim Vanderjeugd. 'Daar werd vastgesteld dat Fabian bij zijn val de linkse uitsteeksels van twee wervels in de onderrug heeft gebroken. Dit betekent meteen dat Fabian een kruis mag maken over zijn voorjaar. Er is gelukkig geen operatie nodig. Zo'n blessure kan helen door te rusten.'

'Ik zal de pijn moeten verbijten', reageerde Cancellara in een persbericht. 'Het ging allemaal zo snel. Iemand voor mij remde erg hard en ik kon geen kant meer uit. Ik vloog over enkele renners heen en belandde in een hoop fietsen. Er lagen her en der renners op de grond. Ik viel zeer hard en voelde meteen over heel mijn lichaam pijn. Het was een reflex om opnieuw op de fiets te kruipen, maar ik had enorm veel pijn aan de onderrug, linkerpols en ribben.'

'Ik voelde meteen dat dit een serieuze crash was, maar ik wou voortdoen. Uiteindelijk moest ik toch stoppen, want de pijn was niet meer te harden. In het ziekenhuis bevestigden de genomen scans de pijn. Je kan niet veel doen aan deze blessure, geen gips, geen operatie. Ik zal de pijn moeten verbijten.'

Voor de Ronde van Vlaanderen is het forfait van Cancellara een flinke klap. Samen met de ook al geblesseerde Tom Boonen won Cancellara de Ronde zes keer.

Het zit trouwens niet mee voor Trek Factory Racing, de ploeg van Cancellara. Woensdag ging schaduwkopman Stijn Devolder al tegen de vlakte in Dwars door Vlaanderen.

Video. Cancellara mankt het ziekenhuis van Waregem binnen

Langeveld en Bonifazio naar het ziekenhuis

Bij de valpartij op de Haaghoek kwamen nog een heleboel andere tenoren ten val. Ook Lars Boom - al gevallen in Dwars door Vlaanderen - en John Degenkolb waren betrokken in de tuimelperte. Zij konden wel verder. Al gaf 100 kilometer verder Boom er op de Eikenberg wel de brui aan.

Naast Cancellara moesten ook een heleboel andere renners afgevoerd worden naar het ziekenhuis: de Nederlanders Sebastian Langeveld (TCG) en Brian van Goethem (TRO), de Duitser Robert Wagner (TLJ), de Italiaan Niccolo Bonifazio (LAM) en onze landgenoot Frederik Veuchelen (TWG).

Ook Lotto-Soudal verliest twee pionnen na valpartij aan Haaghoek

En ook Lotto-Soudal bleef niet gespaard. 'Gert Dockx en Vegard Breen smakten ook tegen het asfalt en lagen bij de rest', vertelde teammanager Marc Sergeant. 'Dockx had door de klap vooral veel last aan de rug. Bij Vegard Breen baart vooral zijn elleboog ons zorgen. Die stond direct gezwollen. Beide renners zijn nu op weg naar het ziekenhuis. Ik hoop van hen toch al bij al positief nieuws te krijgen. Natuurlijk is het aanpassen geblazen qua tactiek, maar mijn eerste bekommernis gaat nu toch uit naar mijn twee renners. Hopelijk kunnen zij snel terug de competitie hervatten.'

Volg de E3 Harelbeke hier nu LIVE!

Van Poppel snelste in E3 Sprint Challenge

© PN

De 21-jarige Danny van Poppel heeft vrijdag de tweede editie van de Sprint Challenge E3 Harelbeke gewonnen. De Nederlander was in de finale sneller dan de Italiaan Andrea Guardini en Tim Merlier. De Fransman Justin Jules werd vierde. De Sprint Challenge E3 Harelbeke is een criterium waarin telkens vier renners tegen elkaar sprinten.

Wielrennen op Sportwereld.be

Uitslag (16 deelnemers):1. Danny van Poppel (Ned-Trek Factory)2. Andrea Guardini (Ita)3. Tim Merlier4. Justin Jules (Fra); 5. Dylan Groenewegen (Ned); 6. Jasper De Buyst; 7. Alexander Maes; 8. Nacer Bouhanni (Fra); 9. Jonas Van Genechten; 10. Alessandro Petacchi (Ita); 11. Boy van Poppel (Ned); 12. Kenny De Ketele; 13. Juraj Sagan (Svk); 14. Thieme Van Ruymbeke; 15. Emiel Wastyn; 16. Alphonse Vermote.

Ook Van Avermaet komt zwaar ten val: 'Volledige koprol'

© Sporza

© Sporza

© Sporza

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het was geen goede dag voor de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen: na Fabian Cancellara kwam ook Greg Van Avermaet (BMC) ten val in de E3 Harelbeke. Op 18 kilometer van de meet ging onze landgenoot in een bocht met een doodsmak tegen de vlakte. Hij bleef even liggen, maar stond toch recht en reed de wedstrijd uit. Hij kwam vijf minuten na winnaar Thomas over de meet.

Wielrennen op Sportwereld.be

Van Avermaet: 'We gingen redelijk snel die bocht in. Aleksandr Kolobnev (Katusha, nvdr) miste dan zijn bocht en ging vol in de remmen. Ik zat op dat moment vlak op zijn achterwiel en kon me niet rechthouden. Het was een redelijk zware val, ja, ik maakte daar een volledige koprol. De schade aan de schouder valt mee, enkel de heup is geraakt. Dat ik niet meteen rechtstond? Ja, het was een serieuze smak. Normaal sta ik altijd meteen recht om door te rijden, maar deze keer had ik daar geen zin in. Ik moest even bekomen. Ik ben dan toch rechtgestaan en naar de meet gereden, want meteen in de wagen stappen is dan niet ideaal. Ik vond het beter om toch even los te rijden. We gaan nu overleggen met de ploeg of we nog naar het ziekenhuis gaan. Maar dat lijkt me wel: we kunnen best even bekijken of er gevolgen zijn.'

Geraint Thomas: 'Dit is speciaal, alles wat nu nog komt is bonus'

© Photonews

Geraint Thomas (Sky) won de E3 Harelbeke na een straf nummer. De Brit moest meteen na de aankomst terugdenken aan zijn dagen op de piste, want de eenzame strijd die hij in de slotkilometers voerde tegen stevige concurrenten als Stybar en Sagan was ronduit indrukwekkend.

Wielrennen op Sportwereld.be

Thomas: 'Ik wilde wat vroeger aanzetten en op de verrassing spelen. Ik hoopte dat Peter en Zdenek dan naar elkaar zouden kijken, en dat is gebeurd. Ik was niet zeker of zij blufpoker speelden, maar ze leken me alvast kapot te zitten. En dat bleek te kloppen. Ik kan het niet geloven!'

'Ik vertrok op vier kilometer van de meet, en heb dan alles gegeven. Dit deed terugdenken aan mijn dagen als pistier: ik heb me de hele tijd proberen voor te stellen dat ik in het wiel van een imaginaire ploegmaat moest blijven.'

'Wat dit betekent met het oog op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix? Deze zege is speciaal, alles wat nu nog komt is bonus. Ik maakte na Parijs-Nice steeds meer vorderingen op conditioneel vlak. Dit geeft me een goed gevoel.'

Tiesj Benoot: ‘Focus nu al volledig op Ronde van Vlaanderen’

© BELGA

De 21-jarige Tiesj Benoot toonde vrijdag in de E3 Harelbeke opnieuw zijn waarde voor Lotto-Soudal. Volgende week zondag hoopt hij zich in de Ronde van Vlaanderen, waarvoor hij zijn selectie al op zak heeft, opnieuw te tonen.

Jürgen Roelandts: ‘Er zat meer in’

© PHOTOPRESS.BE

Een zevende plaats boekte Jürgen Roelandts vrijdag in de eerste WorldTourwedstrijd in ons land, de E3 Harelbeke. Even leek hij met de steun van onder andere Tiesj Benoot aansluiting te kunnen vinden bij het leidende trio Thomas, Sagan en Stybar, maar toen Greg Van Avermaet letterlijk en figuurlijk weg viel konden de renners van Lotto-Soudal niet meer rekenen op de steun van die van BMC.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen