Direct naar artikelinhoud

Jordanië klaagt Israëlische ambassademedewerker aan voor moord

Jordaanse betogers aan de Israëlische ambassade in Amman. Ze vragen de uitzetting van de Israëlische ambassadeur.Beeld epa

De Jordaanse aanklager heeft een bewaker van de Israëlische ambassade in Amman aangeklaagd voor moord. Vorige week schoot de man twee Jordaniërs dood, op het terrein van de ambassade. Hij wordt nu aangeklaagd voor moord en ongeoorloofd wapenbezit, zei de topman van het openbaar ministerie Akram Massaadeh vandaag, meldt het Jordaanse persbureau Petra. Het incident heeft de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Jordanië ernstig verstoord.

Massaadeh zei te hopen dat de ambassadebewaker, ondanks zijn diplomatieke onschendbaarheid, toch veroordeeld kan worden. Begin deze week verliet hij, net als de meeste ambassademedewerkers, Jordanië en keerde terug naar Israël. Ook de Jordaanse koning Abdullah II riep Israël in de loop van deze week op de man zich voor het Jordaanse gerecht te laten verantwoorden.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet al weten dat een zeventienjarige Jordaanse medewerker de bewaker had aangevallen met een schroevendraaier, met de bedoeling hem dood te steken. Daarop schoot hij de jongeman neer en een andere, niet-betrokken, Jordaniër werd dodelijk verwond. Volgens de Jordaniërs was de zeventienjarige meubels komen installeren bij de wacht thuis, die in een appartement van de ambassade woont. Er ontstond een discussie, en daarbij raakte de wacht gewond, waarop de man de Jordaniër neerschoot.

Zolang er geen onderzoek geopend is, is de Israëlische ambassadrice niet meer welkom in Amman.

Na het vrijdagsgebed betoogden honderden mensen in Amman tegen Israël. Na de problemen op de Tempelberg ligt Israël in de Arabische wereld opnieuw zwaar onder vuur.