Vakantiegangers, opgepast: morgen monsterfiles

© © De Rycke Hendrik

Wie morgen op vakantie vertrekt, bereidt zich best voor op lange files. Want u bent niet de enige die vertrekt. Ook Frankrijk, Spanje en Italië beginnen aan hun vakantie. “Best is: laat vertrekken”, herhaalt Joni Junes (VAB) nogmaals.

pom

Franse verkeersdeskundigen waarschuwen er al heel de week voor: zaterdag 29 juli wordt de meest zwarte op hun wegen. De reden is simpel: dit het weekend waarop het gros van de Fransen op vakantie vertrekken. En ook zij zetten dan massaal de trek naar het Zuiden in. “Vorig jaar stond er op zaterdagmiddag al 700 kilometer file in Frankrijk”, zegt Joni Junes van de VAB.

Vertrek niet vroeg

Joni Junes raadt vertrekkende vakantiegangers aan om niet vroeg te vertrekken. “Want dan kom je net in de drukste uren in de vakantiefiles terecht. Beter is pas na de middag te vertrekken. Of nog beter: pas op zondag. Steeds meer vakantiehuizen zijn trouwens te huren van zondag tot zondag.

Files opgelijst

VAB lijstte de locaties op waar zaterdag de langste files staan.

Frankrijk

VAB verwacht al vanaf 6 uur de eerste lange files op de routes naar het Zuiden, en dan vooral in de Rhônevallei (A7/A9) bij Valence en ten zuiden van Lyon en verder door naar de Spaanse grens via Orange. Verder aan de Atlantische kust zal het verkeer vastlopen op de A10 Parijs-Bordeaux, en dan vooral aan de tolstations. Ook op de alternatieve routes naar het zuiden loopt het verkeer vast: de A39 via Bourg-en-Bresse, de A71/A75 via Clermont-Ferrand. Vorig jaar stond er op dezelfde zaterdag bijna 700 km file.

Duitsland

De vele wegenwerken zorgen voor hinder en veroorzaken al de hele zomer lang urenlange vertraging op de knelpunten, zowel richting zuiden als richting noorden. De grootste knelpunten in het noorden zijn de A1 en de A7 bij Hamburg. In het zuiden loopt het dit weekend opnieuw vast rond Karlsruhe en Stuttgart, tussen Frankfurt en Neurenberg op de A3 en op de A8 tussen München en Salzburg.

Oostenrijk

Oostenrijk krijgt dit weekend een grote stroom vakantiegangers uit Zuid- Duitsland te verwerken. Vooral de Karawankentunnel op de A11 richting Slovenië, de Fernpassroute (B179), de Tauernautobahn (A10) en de A13 tussen Innsbruck en de Brennerpas zijn zaterdag knelpunten.

Zwitserland

In Zwitserland wordt het zaterdag in beide richtingen lang aanschuiven voor de Sint Gotthardtunnel. De wachttijd kan daar oplopen tot meer dan twee uur. Ook de werkzaamheden tussen Lugano en de Italiaanse grens op de A2 zorgen voor files.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen