Direct naar artikelinhoud

Stop niet tijdens lunchtijd - en nog vijf tips om Zwarte Zaterdag door te komen

ANWB, Autowebsites, verzekeraars en andere deskundigen buitelen over elkaar heen om tips te geven over hoe vakantiegangers moeten omgaan met de drukte op de weg op de eerste Zwarte Zaterdag in Frankrijk, de drukke verkeersdag die op 3 en 10 augustus zal opdoemen. In dit artikel legden we de tips langs de meetlat.

Stop niet tijdens lunchtijd - en nog vijf tips om Zwarte Zaterdag door te komen
Beeld afp

Tips over dag van vertrek

Heel algemeen gesproken geven vrijwel alle adviseurs één en dezelfde tip: vertrek niet op vrijdag of zaterdag. De ANWB voegt daaraan toe dat zij die per se zaterdag willen of moeten vertrekken het best zaterdag wat later op de dag kunnen gaan. Maar zondag is nog beter. Dit advies is vooral gericht aan mensen die niet op een dubbeltje meer of minder kijken. Voor veel vakantiegangers geldt dat er bij vertrek op zondag één dag wordt verspeeld vanwege de al betaalde tent/stacaravan of huisje.

Ook heel algemeen gesproken geven velen het advies om juist eerder te vertrekken. De prijs die dan wordt betaald voor het (hopelijk) ontlopen van files op de Franse snelwegen is het afschrijven van meer vakantiedagen plus de kosten voor een of meerdere overnachtingen voor aankomst op de eindbestemming.

‘Koffie en metal houden ons wakker’

Frankrijk-correspondent Daan Kool stond op ‘rode zaterdag’ tussen de vakantiegangers op de snelweg inFrankrijk. Waarom gingen ze per se vandaag rijden en wat doen ze om het lange stilstaan dragelijk te maken?

Tips over nachtelijk rijden

Rijd niet in de nacht, zegt bijvoorbeeld website Autotrack. Het is 'erg gevaarlijk' (want de bestuurder is minder alert) en het heeft ook geen zin; 'eenmaal in Frankrijk sluit je weer achter in de rij aan.' Alleen voor wie heel Frankrijk moet doorrijden, dreigt dat gevaar. Hij of zij met de eindbestemming die ruwweg ter hoogte is van de lijn Parijs-Dijon zal minder snel last hebben van files.

In de nacht rijden kan het concentratievermogen inderdaad verminderen, maar 's nachts rijden heeft ook aantrekkelijke kanten, weten ouders: hopelijk slapen de kinderen door op de achterbank. Wel is het een feit dat het zaterdag in de ochtenduren het drukst op de snelwegen is, en later in de middag meer doorgereden kan worden.

Voordeel van 's nachts rijden: hopelijk slapende kinderen op de achterbank

Tips over waar de grens passeren

De Verkeers Informatie Dienst (VID) adviseert de grensovergangen bij Doornik en Luxemburg te nemen. Dit vanwege Franse grenscontroles (gevolg van terreuraanslagen) op andere grote doorgangen. Gevaar is dat als iedereen dit advies ter harte neemt er vervolgens op deze plek weer file ontstaat.

Een andere grensovergang heeft ook geen invloed op de drukte die later ontstaat. Veel vakantiegangers komen uiteindelijk op één van de drukste routes (A10 richting Bordeaux) terecht, een weg waar files onvermijdelijk zijn.

De andere weg waar files onvermijdelijk zijn, de A7 over Lyon naar het zuiden, raakt de vakantiegangers die over Luxemburg rijden. Daar zitten veel mensen tussen op zoek zijn naar goedkope benzine en tabak.

Een medewerker van de ANWB-Alarmcentrale kijkt naar een scherm met de files in Frankrijk tijdens Zwarte Zaterdag.Beeld anp

Tips over wanneer pauzeren

Probeer rond lunchtijd door te rijden. Veel Fransen doen dat niet, die lunchen graag en uitgebreid. Lunchtijd is ook een goed tijdstip om grote steden te ronden. Autotrack geeft nog deze tip: neem je pauze? Ga van de snelweg af! Want wie op de snelweg blijft, loopt het risico van file bij het tanken en bij de toiletten aldaar. 'Ga daarom van de snelweg af en ga tanken bij één van de Franse megasupermarkten.' 

Ook voor dit advies moet een prijs betaald worden: niet bij iedere afslag is snel zo'n (inderdaad goedkoper) pompstation te vinden - zeker niet in het steeds legere, diepe Frankrijk (de Auvergne bijvoorbeeld) - en bovendien is weer terugkeren op de snelweg wat tol betalen betreft duurder dan doorrijden.

Tips over passeren tolstations

Voor het oponthoud bij tolstations adviseren nagenoeg alle bedrijven en instanties: schaf van tevoren een tolbadge aan of gebruik de creditcard. Nog een aanvulling: let op de lengte van de rij waar de vrachtwagens staan. Beroepschauffeurs gaan echt niet hannesen met contant geld en daarbij: één vrachtwagen staat voor ongeveer drie personenauto's.

Schaf van tevoren een tolbadge aan of gebruik de creditcard

Tips over routekaarten

Nu roaming wel aankan op de smartphone is het handig om al rijdend de actuele informatie van de Franse verkeersinformatiedienst Bison Futé op gezette tijden te raadplegen. Kennis van het Frans is niet eens nodig. Op de site is onder meer live te zien hoe druk het is bij een tolstation. Ook Google Maps is een goede bron.

Bij al die tips geldt wel dat de vakantieganger er verstandig aan doet zich om gezondheidsredenen op voorhand neer te leggen bij het onvermijdelijke: het is komende zaterdag en de drie daaropvolgende zaterdaggewoon gewoon druk op de Franse snelwegen.

Lang leve het luisterboek

Kinderen op de achterbank van de auto? Met deze luisterboeken wordt de file dragelijk. Bekijk onze tips hier.