© MIST

Gezinszorg ook ’s nachts en in het weekend

Gezinszorg moet flexibeler worden en de klok rond worden aangeboden, op momenten dat mensen dit nodig hebben. Alle vormen van hulp voor het gezin - dus ook de zogenaamde ‘aanvullende thuishulp’ die poetst en klust - worden samengevoegd, alleen de thuisverpleging blijft nog apart bestaan. Ook wie zorg nodig heeft, zal op termijn een eigen budget krijgen waarmee hij zorg kan kopen, zoals dat nu al gebeurt voor gehandicapten. Dat zijn de grote lijnen van de conceptnota van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) die goedgekeurd is door de Vlaamse regering.

Liliana CASAGRANDE

Bij gezinszorg komt er iemand bij u thuis die helpt met bijvoorbeeld koken, aankleden, administratie of u gewoon gezelschap houdt en de krant voorleest. Allemaal om er voor te zorgen dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Daarnaast is er ook nog de zogenaamde ‘aanvullende thuiszorg’ waarbij iemand poetst, maar intussen ook wat meer zaken in de gaten houdt. Die diensten wil Vandeurzen nu samenvoegen, maar daarnaast wordt de hele wereld van deze zorg-aan-huis hervormd.

Maatwerk

“Gezinszorg moet maatwerk worden”, vindt Vandeurzen en daarvoor moet ook de regelgeving worden aangepast. De grote lijnen van die hervorming zijn goedgekeurd door de Vlaamse regering. De nota wordt nu voor advies voorgelegd aan onder meer de sociale partners. Daarna zal er een nieuw decreet worden geschreven. “Gezinszorg is in elk geval niet alleen iets voor ouderen”, onderstreept het kabinet Vandeurzen. Gezinszorg is er ook voor mensen met psychische problemen, voor problematische opvoedingssituaties, voor personen met een handicap, voor chronisch zieken, voor wie net uit het ziekenhuis komt en voor wie pas is bevallen (kraamzorg). Gezinszorg zal ook flexibeler moeten worden, dit wil zeggen dat u die hulp kunt krijgen op het moment dat u die echt nodig heeft, dus ook in het weekend, ’s avonds of ’s nachts. Nu kan dat ook al, maar zijn de diensten beperkt door een aantal regels. “De klok rond, zeven dagen op zeven beschikbaar zijn, is voor ons in elk geval een grote verandering”, zegt Ann Demeulemeester, voorzitter van de Vlaamse Vereniging Diensten Gezinszorg. “We zullen ons anders moeten organiseren.”

Ook bepaalde klusjes kunt u via een zorgdienst laten uitvoeren, maar weliswaar alleen als die verband hebben met zorg. Dat aanbod wordt ook uitgebreid. “Een bed verplaatsen, een toilet verhogen, dat soort zaken kan via een dienst. Maar niet de tuin onderhouden”, verduidelijkt het kabinet Vandeurzen.

© Photo News

112.000 cliënten

In de gezinszorg zijn momenteel 20.000 mensen aan de slag die 112.000 mensen helpen. In 2017 investeert de Vlaamse regering 14,9 miljoen euro extra, waardoor 2.300 extra gezinnen hulp krijgen. Voor die hulp betaalt u naargelang uw inkomen.

Inschaling

“Een andere grote verandering is de inschaling”, zegt Ann Demeulemeester. “Aan het begin van de zorg wordt vastgelegd wat je nodig hebt. Die inschaling kan door alle diensten worden gebruikt. Daar lopen nu al proefprojecten over.”

Persoonsvolgende financiering

In een latere fase gaat ook deze sector overschakelen naar het systeem van persoonsvolgende financiering, waarbij vooral de persoon die zorg nodig heeft en niet de zorgdienst het budget krijgt. Al zal dit geen kopie zijn van de manier waarop dit sinds januari gebeurt bij de gehandicapten. “Ze zouden niet met geld werken, maar wel bonnen”, vermoedt Ann Demeulemeester. “De zorg kan je ook alleen bij erkende diensten inkopen.” De details moeten nog allemaal worden uitgewerkt.

112 diensten

In Vlaanderen zijn er 112 diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg erkend, waarvan 87 openbare diensten. In Limburg zijn er dat 30. In afwachting van de nieuwe regelgeving worden er alvast in 2018 geen nieuwe diensten erkend.

OCMW’s

Ook OCMW’s hebben momenteel ‘aanvullende thuiszorg’, de uitgebreidere vorm van poetshulp zeg maar. “Zij kunnen samenwerkingsverbanden aangaan met erkende diensten voor gezinszorg in hun werkingsgebied”, aldus het kabinet Vandeurzen nog.