© marc peeters

Zoeken naar diepte in Kleine Nete

De aanhoudende droogte is soms ook te merken aan het waterpeil in de rivieren. Het afvaren van de Kleine Nete kan nog net voor wie met de peddels overweg kan.

Marc Peeters

Idyllisch oogt het wel, maar met een kajak of kano kan u op de Kleine Nete in Herentals al een paar dagen niet meer tot aan de steiger in de buurt van Sport Vlaanderen (het vroegere Bloso, red.) varen. Ook op andere plaatsen komt de bodem piepen. “Een paar stevige onweders kunnen het tij snel doen keren”, zegt Benny De Laet van De Waterral in ­Herentals. De man verhuurt bootjes om de Kleine Nete van op het water te verkennen.

Natuurschade vermijden

“De Kleine Nete is bevaarbaar vanaf Retie tot Grobbendonk, maar op het stuk tussen Retie en Kasterlee varen we al een paar weken niet meer. Te weinig water. We willen ook natuurschade vermijden door te veel in en uit te stappen op plaatsen waar geen ­steigers liggen”, weet Benny De Laet. “De rest van de route is nog wel doenbaar. Op sommige plekken is het ondiep, lager dan kniehoogte, maar wat verder is het weer meer dan een meter diep. Dat komt omdat de ­bodem hier zeer geaccidenteerd, heuvelachtig, is. Laten we zeggen dat op dit moment wat meer alertheid vereist is om niet vast te lopen of om stenen te ontwijken.”

Lage bruggen

Voor de kanoverhuurders staat de drukke vakantieperiode voor de deur. “Wist je dat we vorig jaar rond deze tijd maar beperkt tot niet konden varen op de Kleine Nete omdat er toen te veel water was. Tussen Herentals en Grobbendonk moet je onder een paar lage bruggen varen. Als het water te hoog staat, kan je dat niet doen zonder hoofdkwetsuren te riskeren.”

Om de groepen die een tocht hadden geboekt toch een aangename namiddag te bezorgen werd toen uitgeweken naar het Kempisch Kanaal. “Een alternatief dat we ook nu achter de hand houden”, zegt De Laet. “Maar wellicht zal het niet nodig zijn. Vanaf dinsdag wordt immers regen verwacht en als het begint te regenen, zijn alle problemen snel weer van de baan.”