Grieken kiezen voor linkse koers van Syriza

De linkse partij Syriza heeft een klinkende verkiezingsoverwinning gehaald in Griekenland, maar het is nog altijd niet duidelijk of ze een absolute meerderheid halen of niet. Het tellen van de stemmen is uitgedraaid op een thriller.

Met ongeveer 60 procent van de stemmen geteld zou Syriza 148 of 149 zetels halen in het parlement (inclusief de 50 zetels die de winnende partij sowieso extra krijgt volgens het Griekse kiessysteem). De partij moet er 151 hebben voor een absolute meerderheid.

"Het kan zijn dat we moeten wachten tot alle stemmen geteld zijn, voordat we weten of Syriza een absolute meerderheid haalt of niet", zegt Michalis Kariotoglou die mee het tellen van de stemmen in goede banen leidt.

"Boodschap voor Europa"

Alexis Tsipras, de leider van Syriza, spreekt van een historische overwinning. "Griekenland laat vijf jaar van vernedering en pijn achter zich", zegt hij. "Dit is een belangrijk signaal voor Europa."

Syriza wil een einde maken aan de zware besparingen die Europa Griekenland oplegt. De partij wil de lonen en pensioenen opnieuw verhogen en zelfs ontslagen ambtenaren opnieuw in dienst nemen. Ze wil de harde voorwaarden die de EU en het Internationaal Muntfonds voor de hulpplannen aan Griekenland hebben gesteld, opnieuw onderhandelen. Ook hoopt ze op een grote schuldkwijtschelding door de EU en het IMF die nu 70 procent van de Griekse schulden in handen hebben.

Conservatieven geven nederlaag toe

Volgens de officiële resultaten, die nog niet volledig zijn, zou Syriza 36 procent van de stemmen halen. Tweede partij wordt de conservatieve partij Nea Demokratia van de huidige premier Samaras met 28 procent van de stemmen. De conservatieven hebben ondertussen hun nederlaag toegegeven. Samaras heeft gebeld met Tsipras om hem te feliciteren met zijn overwinning.

Op de derde plaats staat nu de fascistische partij Gouden Dageraad met 6,4 procent van de stemmen. Daarna komen de pro-Europese partij To Potami en de communistische partij KKE. De nieuwe partij van Giorgios Papandreaou, de voormalige Griekse premier, haalt de kiesdrempel van 3 procent niet.

Het is duidelijk dat de Grieken gekozen hebben voor een radicaal andere koers voor hun land. Ze zijn de aanhoudende crisis en besparingen beu.

Wat na de verkiezingen?

Syriza flirt met de absolute meerderheid, maar waarschijnlijk zal Tsipras sowieso een coalitiepartner moeten zoeken. Dat kan lastig worden. Er zijn partijen die niet met Syriza willen samenwerken, maar ook omgekeerd sluit Syriza zelf de samenwerking met bepaalde partijen uit. Een partij die in aanmerking zou komen is de nieuwe partij To Potami. De leider van die partij heeft trouwens al avances gemaakt. Tsipras krijgt slecht drie dagen om een regering op poten te zetten.

Meest gelezen