Is bevestigt onthoofding Japanse gijzelaar

De terreurbeweging IS heeft bevestigd dat zij de Japanse gijzelaar Haruna Yukawa heeft geëxecuteerd. Gisteren had de beweging een video verspreid die zijn dood had aangekondigd. Yukawa werd omgebracht "na afloop van de deadline aan Japan", meldde de radio van IS, al-Bayan, op YouTube.

Nadat de video gisteren op het internet gepost werd, liet de Japanse regering hem onderzoeken. Uit dat onderzoek bleek dat de video naar alle waarschijnlijkheid authentiek was.

De video toont een van de Japanners, in een oranje pak gehuld. Hij houdt een foto van zijn medegegijzelde, een Japanse journalist, omhoog. Op het niet bewegend beeld zegt een stem in het Engels dat die laatste is gedood. IS eist tegelijkertijd de vrijlating van een moslim die in Jordanië gevangen zit, in ruil voor de invrijheidstelling van de Japanse journalist.

De Japanse premier Shinzo Abe betuigde zijn innige deelneming aan de familie van de vermoorde gijzelaar en eiste andermaal de onmiddellijke vrijlating van de tweede gijzelaar. De premier veroordeelde ook in krachtige bewoordingen de "daad van terrorisme" en beloofde dit "aan de zijde van de internationale gemeenschap te blijven bekampen".

De Amerikaanse president Barack Obama verzekerde dat zijn land zich achter zijn Japanse "bondgenoot" blijft scharen om "deze moordenaars voor de rechter te brengen en acties te ondernemen om IS te verzwakken en uiteindelijk te elimineren". De Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande spraken in hun veroordeling van een "barbaarse daad".

Meest gelezen