Duitse gerecht onderzoekt letterlijke heruitgave "Mein Kampf"

In Duitsland heeft het gerecht een onderzoek geopend naar een uitgeverij die van plan is "Mein Kampf" van Adolf Hitler in de oorspronkelijke versie en zonder kritische annotaties te publiceren. Dat melden Duitse media.

Op 1 januari 2016 zijn de auteursrechten op "Mein Kampf" ("Mijn strijd") verstreken, het boek dat Adolf Hitler in de jaren 20 schreef en waarmee hij de basis legde van de nazi-ideologie.

Sinds WO II waren de rechten in handen van de Duitse deelstaat Beieren die elke heruitgave altijd heeft verboden. Groot was dan ook de consternatie toen begin dit jaar een nieuwe, geannoteerde uitgave van het boek verscheen in Duitsland. Hoewel historici in die nieuwe versie tal van kritische commentaren toevoegen aan de ideeën van Hitler en zijn standpunten met wetenschappelijke argumenten onderuithalen, lag de publicatie voor velen moeilijk.

Verlag Der Schelm

De plannen van Verlag Der Schelm in Leipzig gaan nog een stap verder. Op haar website kondigt de uitgeverij aan dat ze vanaf komende zomer een herdruk van de oorspronkelijke versie van "Mein Kampf" te koop aanbiedt, zonder kritische commentaren of annotaties.

Een dergelijke publicatie is mogelijk in strijd met de wet die het verspreiden van nazipropaganda verbiedt. Het Duitse gerecht heeft daarom een onderzoek naar de uitgeverij geopend, zo melden Duitse media. "We gaan na of we tot een vervolging kunnen overgaan", zegt een woordvoerder van het parket van Bamberg. Volgens Bild is de eigenaar van de uitgeverij in het verleden veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat.

Meest gelezen