Technologiereuzen riskeren schadeclaim voor illegale afspraken

Vier grote technologiebedrijven uit het Amerikaanse Silicon Valley zouden de afgelopen jaren onderling afspraken hebben gemaakt om goede werknemers niet van elkaar af te pakken. Op die manier gingen de bedrijven sterke loonstijgingen uit de weg. Zo'n 64.000 werknemers eisen een schadevergoeding.

De grote Amerikaanse technologiebedrijven waarvan sprake (Apple, Google, Intel en Adobe) zouden tussen 2005 en 2009 met elkaar afgesproken hebben om werknemers van elkaar niet actief te rekruteren. Dat moet blijken uit allerhande interne documenten, onder meer e-mails van Steve Jobs, voormalig topman van Apple, die in 2011 overleed. Zo zou de voormalige CEO van Google, Eric Schmidt, aan Jobs in een nota hebben laten weten een medewerker van Google te hebben ontslagen omdat die een werknemer van Apple had uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Jobs zou die nota doorgestuurd hebben naar zijn HR-dienst.

Dankzij die afspraken konden de technologiebedrijven een onderlinge loonoorlog ontlopen. Maar zo'n afspraken zijn in strijd met de regels van de mededinging. Meer dan 64.000 werknemers hebben samen, in een zogenoemde "class action", de zaak voor de rechter gebracht en eisen een schadevergoeding van 3 miljard dollar (bijna 2,2 miljard euro).

"Schilder Jobs niet af als een pestkop"

De werknemers gebruiken onder andere de biografie van Steve Jobs, geschreven door Walter Isaacson, als bewijsmateriaal. De technologiebedrijven zijn hier niet mee opgezet en hebben de rechter gevraagd om te voorkomen dat Jobs als een pestkop wordt geportretteerd in de rechtszaal. De werknemers verdedigen dat de inhoud van de biografie al in eerdere zaken is gebruikt. "Dat de jury conclusies zou kunnen trekken over het karakter van meneer Jobs, met name door de manier waarop hij de samenzwering nastreefde, is geen reden om de biografie als bewijsmateriaal uit te sluiten", klinkt het.

2011 AP

Eind mei zal de rechtszaak voorkomen, maar de kans is groot dat de ondernemingen tegen dan een regeling treffen met de betrokken werknemers. Op die manier zou de zaak vervallen en vermijden de bedrijven dat de schade voor hen veel hoger zou uitvallen dan de 3 miljard dollar die de werknemers eisen.

Meest gelezen