Noord-Korea lanceert opnieuw intercontinentale raket

archiefbeeld. © EPA

Noord-Korea heeft opnieuw een intercontinentale raket gelanceerd. Na 45 minuten vliegen stortte ze neer in Japanse wateren. Dat land wil de internationale druk op Pyongyang verder opdrijven, en de VS en Zuid-Korea lijken daartoe bereid.

rdc

De lancering werd vrijdagavond opgemerkt door de Japanse kustwacht. Het gaat om een rakettest die ‘ongewoon laat op de dag’ (23.41 uur plaatselijke tijd) werd uitgevoerd vanuit de noordelijke provincie Jangang.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde snel 'dat we de lancering van een raket, vanuit Noord-Korea, hebben opgemerkt', aldus Pentagon-woordvoerder Jeff Davis. 'Onze analyse is dat het een intercontinentale raket was', klonk het enkele uren later

Meteen na de lancering kwamen zowel de Zuid-Koreaanse als de Japanse regering in spoedzitting bijeen. Japans premier Shinzo Abe riep vervolgens onder meer de VS, China en Rusland op om de druk op Noord-Korea verder op te voeren. 'Het land vormt een duidelijke bedreiging voor Japan', klonk het.

'Militaire reactie'

Wat later klonk het in een communiqué dat Amerikaanse en Zuid-Koreaanse generaals 'opties van een militaire reactie' besproken hadden. Daarmee verscherpt het Pentagon duidelijk de toon tegen het regime in Pyongyang. Eerdere lanceringen werden ook veroordeeld, maar de Amerikanen gingen toen nooit zo ver om militaire opties te vermelden.

Vanuit de Europese Unie klonk het dat de lancering een 'ernstige bedreiging voor de vrede en internationale veiligheid' vormt. Pyongyang wordt gevraagd 'zich te onthouden van nieuwe provocaties die de regionale en internationale spanningen kunnen doen oplopen'.

3.000 kilometer

De raket zou 45 minuten gevlogen hebben, een hoogte van 3.000 kilometer en een afstand van 1.000 kilometer bereikt hebben, en terecht zijn gekomen in Japanse wateren. Het is al de tweede zogenaamde intercontinentale raket die Noord-Korea afvuurt. De eerste werd begin juli afgevuurd.

Raketten van het vrijdag gelanceerde type Hwasong-14 zouden ook de Verenigde Staten kunnen bereiken. Deze en andere lanceringen leiden dan ook tot oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland.